Breaking
vin. mai 24th, 2024

* instanța a dispus obligarea, în solidar, a pârâţilor la plata unei despăgubiri în valoare de 10.000 lei, pentru prejudiciul creat ca urmare a atingerilor aduse onoarei, demnităţii şi reputaţiei reclamantului * pârâta Radio Europa Liberă e obligată să retragă articolul defăimător de pe pagina de internet şi de pe paginile de socializare administrate și va asigura, pe cheltuiala sa, publicarea hotărârii judecătoreşti pronunţate în cauza, în două numere consecutive a trei cotidiene cu acoperire naţională, inclusiv pe pagina proprie de internet

În decembrie 2022, Fostul ministru al Justiției, profesorul Tudorel Toader, a acționat în instanță trustul de presă „Europa Liberă” și autorul articolului de presă cu titlul „Țară în service. Ororile din închisori. Ce (nu) a respectat România din decizia CEDO privind tortura deținuților”, pentru constatarea „încălcării onoarei, demnității, reputației și vieții private”.

La vremea respectivă, Tudorel Toader a solicitat despăgubiri în cuantum de 2.000.000 lei, retragerea articolului defăimător de pe toate paginile media administrate de către Radio Europa Liberă, obligarea pârâților să asigure, pe cheltuiala lor, publicarea hotărârii judecătorești pronunțate în cauză, în două numere consecutive a trei cotidiene cu acoperire națională, inclusiv pe pagina proprie de internet a pârâtei Radio Europa Liberă și de pe paginile de socializare administrate de către pârâta Radio Europa Liberă precum și cheltuielile de judecată.

După doi ani de judecată, instanţa Tribunalului Iași a stabilit următoarele: „Admite în parte cererea formulată de reclamantul Tudorel Toader în contradictoriu cu pârâta Radio Europa Liberă – Radio Free Europe / Radio Liberty, Inc. prin reprezentanta sa Radio Europa Liberă – reprezenranta organizației non-profit RFE/RL, INC în România şi cu pârâtul Marian Păvălaşc.

Constată săvârşirea de către pârâţi a unei fapte juridice ilicite constând în publicarea articolului de presă cu titlul Ţară în service. Ororile din închisori. Ce (nu) a respectat România din decizia CEDO privind tortura deţinuţilor pe pagina de internet a pârâtei Radio Europa Liberă Radio Europa Liberă – Radio Free Europe / Radio Liberty, Inc. prin reprezentanta sa Radio Europa Liberă – reprezenranta organizației non-profit RFE/RL, INC în România şi pe paginile de socializare Facebook şi Twiter, administrate de către pârâta Radio Europa Liberă;

Dispune obligarea, în solidar, a pârâţilor la plata unei despăgubiri în valoare de 10.000 lei, pentru prejudiciul creat ca urmare a atingerilor aduse onoarei, demnităţii şi reputaţiei reclamantului.

Obligă pârâta Radio Europa Liberă să retragă articolul defăimător de pe pagina de internet şi de pe paginile de socializare administrate de pârâta Radio Europa Liberă.

Obligă pârâţii să asigure, pe cheltuiala lor, publicarea hotărârii judecătoreşti pronunţate în cauza, în două numere consecutive a trei cotidiene cu acoperire naţională, inclusiv pe pagina proprie de internet a pârâtei Radio Europa Liberă şi de pe paginile de socializare administrate de către pârâta Radio Europa Liberă.

Obligă pârâţii, în solidar, să achite reclamantului cheltuieli de judecată de 140 lei, reprezentând contravaloarea taxelor de timbru”.

Tudorel Toader a explicat de nenumărate ori că parcursul adoptării Legii Recursului compensatoriu a fost altul decât cel promovat de mass-media și de anumite persoane, arătând că respectivul act normativ a fost iniţiat de fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună, avizat favorabil de CSM şi modificat apoi în Parlament. „În repetate rânduri am arătat faptul că Legea privind Recursul compensatoriu a fost promovată de către Guvernul Cioloş. În procedura de legiferare am arătat că Ministerul Justiţiei nu a susţinut proiectul de lege. În controlul apriori, de examinare a constituţionalităţii, am susţinut că legea este neconstituţională, însă Curtea a respins obiecţia de neconstituţionalitate. Preşedintele a promulgat legea, aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial, după care a intrat în vigoare producându-şi efectele cunoscute. Cu toate acestea, Radio Europa Liberă tot a scris, în ianuarie 2022, că Tudorel Toader a găsit o soluție ingenioasă de care beneficia orice deținut român care primise o condamnare din 2012 și până în 2017. Ca recompensă pentru condițiile de tortură din penitenciare, fiecare deținut primea practic o micșorare a condamnării, în ianuarie 2022, în articolul Ţară în service. Ororile din închisori. Ce (nu) a respectat România din decizia CEDO privind tortura deţinuţilor”, a precizat Tudorel Toader.

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *