Primăria cumpără de la ieșeni peste 51.000 de rable!

Primăria Iași a lansat în dezbatare publică proiectul de hotărâre care vizează casarea maşinilor vechi în schimbul a 3.000 de lei, fără obligativitatea de a achiziţiona o maşină nouă. 

Pentru a putea fi casat, autoturismul trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii: să fie înregistrat în evidenţele fiscale ale UAT unde se depune solicitarea, la data participării în program să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani calculată de la anul fabricaţiei şi să aibă norma de poluare Euro 3 şi/sau inferioară. Mai mult, maşina trebuie să conţine componentele esenţiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, precum şi echipamente electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie).

Proprietarii sunt consideraţi eligibili pentru a depune solicitare dacă are domiciliul/reşedinţa pe raza teritorială a UAT-ului solicitant de finanţare şi deţine în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puţin 5 ani. De asemenea, nu trebuie să aibă obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuțiilor către bugetul de stat şi bugetul local,  şi că nu fi obţinut finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020 – 2024 sau prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi. În fine, solicitantul nu trebuie să aibă la activ condamnări pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă. „Se vede foarte clar că ponderea maşinilor Euro 3 depăşeşte 51.000 de maşini, adică exact numărul pe care dori să-l eliminăm prin înscrierea la programul Rabla 2”, a spus primarul Mihai Chirica.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *