Benzi unice în tot orașul!

Pentru a implementa măsura construirii de benzi unice în toate zonele orașului, municipalitatea a luat decizia eliminării virajului la stânga pe tronsoanele unde există patru benzi de circulaţie şi două destinate tramvaielor. „O primă zonă analizată este Bulevardul Nicolae Iorga, unde au fost eliminate câteva astfel de viraje. La propunerea Companiei de Transport Public s-a discutat săptămâna trecută despre anularea unor viraje şi pe Calea Chişinăului, mai exact pe tronsonul cuprins între Baza 3 şi Ţesătura. S-a motivat că au fost foarte multe accidente cauzate de cei care tăiau calea tramvaielor”, susțin reprezentanții Comisiei de Circulaţie.

În acest moment, singura bandă unică pentru mijloacele de transport în comun este cea de pe Şoseaua Nicolina, din Podu Roş până în Rond Tehnopolis.

Un al doilea culoar destinat benzilor ce ar putea apărea este cel de pe Bulevardul Nicolae Iorga. „Pe B-dul Nicolae Iorga linia de tramvai este liberă. Poate circula şi autobuzul. Putem desființă linia de autobuz de la Rond Podul de Piatră și să folosim peronul și pentru autobuze. În felul acesta, autobuzul va sta pe linia de tramvai nemaifiind nevoie să blocheze celelalte două benzi. Stația de autobuz va fi cumulată și cu peronul de tramvai”, mai spun cei din Comisia de Circulaţie.

De asemenea, se doreşte realizarea benzilor unice de transport pe Splaiuri, pe Şoseaua Păcurari, eventual şi în Bucium. Există şi varianta ca automobilele personale să poată fi parcate la bordură pe timpul nopţii.

Primăria Iași a lansat un proiect care privește înființarea unor trasee destinate bicicliștilor, ce vor fi amenajate pe mai multe artere din oraș. Conform documentației, pe marile artere din oraș nu se va mai permite parcarea pe prima bandă. Aceasta va fi transformată în bandă unică pentru biciclete și pentru mijloacele de transport în comun.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *