Într-o singură zi, 19 ieșeni au fost mușcați de câini sau de pisici!

În doar zece zile, 34 de persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase din Iași, după ce au fost muşcate de câinii sau pisicile din gospodărie, ori de animale fără stăpân, pe stradă. În doar o singură zi, 19 persoane au venit la spital pentru a fi vaccinate antirabic şi a primi tratamentul specific.

Perioada pe care o traversăm este una mai agitată pentru animale. Asta se observă în singurul centrul regional antirabic din județ.

De la începutul lunii noiembrie peste 34 de persoane s-au adresat cabinetului de specialitate din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași. Numai în cursul dimineţii de ieri au fost evaluați și tratați 19 pacienți.

Cei mai mulți dintre ei au fost mușcați de câini și pisici fie  pe care îi  îngrijesc în casă sau pe lângă gospodărie fie animale ale vecinilor sau animale de pe stradă. Majoritatea plăgilor au fost produse la nivelul membrelor inferioare sau superioare. „Ne bucurăm că pacienții dau dovadă de responsabilitate și se adresează cabinetului nostru unde, imediat sunt incluși într-o schemă de vaccinare bazată pe o comunicare eficientă cu informațiile cu privire la proveniența animalului, localizarea mușcăturii, profunzimea acesteia”, a spus dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf.Parascheva” Iaşi.

Pe de altă parte, medicii infecţionişti recomandă pacienților să țină cont de rețeta care însoțește profilaxia prin vaccinare. „Rana provocată de mușcătură trebuie curățată foarte bine, recomandat în serviciul de chirurgie. Cavitatea bucală a pisicii este bogată în floră microbiană, astfel că o plagă provocată prin mușcare prezintă un risc mai mare de infectare și complicații nedorite care pot duce chiar și la operație. Personalul medical din cadrul cabinetului oferă toate informațiile cu privire la această conduită și necesitatea urmării acestor pași tocmai pentru că s-au confruntat, nu de puține ori, cu cazuri în care pacientul, atunci când s-a prezentat pentru vaccinare, prezenta deja o plagă infectată”, a spus dr. Florin Roşu.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *