Trupe de poliție din șapte județe au intrat peste Corduneni

* există indicii că peste 50 de oameni de afaceri din toată zona Moldovei au luat bani cu împrumut de la Corduneni, cu dobânzi cuprinse între 20 și 400%!

La data de 31 octombrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii DIICOT Iași au efectuat 42 de percheziții, în vederea destructurării a două grupări infracționale organizate, specializate în acordarea de bani cu camătă.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul BCCO Suceava, Galați, Bacău, Vaslui, Botoșani, Vrancea și  al jandarmilor din Bacău și Iași.

Sunt vizați de anchetă membrii Clanului Cordunenilor, acuzați de camătă, tentativă de înșelăciune și spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, există indicii prin care peste 50 de oameni de afaceri din toată zona Moldovei au luat bani cu împrumut de la Corduneni. Dobânzile ar pleca de 20% și ar ajunge până la 400%.

„Membrii celor două grupări  infracționale organizate ar fi acordat împrumuturi cu camătă doar acelor persoane despre care ar fi avut informații că sunt solvabile. Astfel, următoarele categorii de persoane s-ar fi împrumutat de la membrii celor două grupuri infracționale organizate: persoane care ar deține imobile, persoane care ar avea diverse afaceri, împătimiți ai jocurilor de noroc, persoane care ar lucra în instituții publice și persoane care ar săvârși diverse infracțiuni. După identificarea persoanelor pretabile acordării de împrumuturi, membrii grupării le-ar fi verificat prin diverse legături, în ceea ce privește posibilitatea acestora de a returna împrumuturile sau posibilitatea obținerii unor importante suprafețe de teren. În vederea realizării acestui scop, membrii grupului infracțional organizat ar fi acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi cu dobânzi semnificative, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate. După acordarea împrumuturilor, membrii celor două grupări infracționale ar fi început să pună presiune asupra persoanelor vătămate, în scopul recuperării sumelor împrumutate și a cametelor, ar fi recurs la amenințări cu acte de violență sau la lipsiri de libertate. Pentru a da o aparență de legalitate a împrumuturilor, membrii grupării infracționale ar fi determinat persoanele vătămate să încheie inițial contracte de împrumut, în care era trecută suma împrumutată și camăta, iar ulterior ar fi încheiat contracte de dare în plată, prin care ar fi intrat în posesia unor suprafețe importante de teren, a căror valoare depășeau și de 10 ori valoarea împrumutului acordat”, se arată în comunicatul DIICOT.

Sabina PANCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *