Unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici din țară, acuzat de două ieșence

* la începutul anilor 2000, părintele Calistrat a fost cercetat de mai marii Mitropoliei Iașului pentru neascultare, deoarece a călugărit mai mulți tineri fără a raporta acest lucru superiorilor * în următorii câțiva ani i-a fost interzis să mai țină slujba, pentru ca mai apoi să fie mutat la Mănăstirea Vlădiceni de lângă Iași * Părintele Calistrat Chifan este unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici și predicatori din țară, care a ajuns popular datorită postărilor făcute pe YouTube, acolo unde a adunat aproape 200.000 de abonați!

Părintele Calistrat, de la Mănăstirea Vlădiceni, va fi cercetat de Mitropolie, după ce în spațiul public au apărut imagini video în care apare lovind o femeie, în curtea unei biserici. Incidentul, la care au asistat mai mulți enoriași, a fost filmat de sora enoriaşei agresate şi făcut public.

„Mare problemă nu s-a întâmplat. Acolo este un cimitir, într-o coastă, unde mai vin creștini din afară și își iau locuri, iar fetele astea două, n-o să le dau numele, să nu fie calomnie, au acolo vreo 2-3 locuri, sunt 2 copile nemăritate, care au deviație de comportament sau puțină isterie… Ținta lor fundamentală a fost părintele Evdochim, că e mai frumușel, l-au invitat la o cafea, după aia au zis să-l învețe ele cum să spovedească. I-am spus să pună punct, c-are să intre într-o ispită…  Ele mai fac un fel de teatru și la Biserica Sf. Nectarie din Iași, nu doar la noi. Dar aici au mai mult atu, părintele stareț tace, e blând. Eu le-am provocat la discuție”, a spus presei părintele Calistrat.

Incidentul ar fi avut loc la finalul slujbei de miercuri seară seară. După incident, victima a sunat la 112 pentru a cere ajutor de la Ambulanţă, dar s-a răzgândit şi s-a dus la Poliţie pentru a reclama situaţia.

Cei de la IPJ Iaşi confirmă că a fost primită o sesizare de la femeia agresată, fiind deschisă o anchetă în acest caz. „Poliţiştii din cadrul Secţiei 5 Poliţie Urbană Iaşi au fost sesizaţi miercuri, în jurul orei 18,00 de către o femeie, cu privire la faptul că, atât ea, cât şi sora sa, au fost agresate de către un bărbat, în timp ce se aflau în curtea unui lăcaş de cult de pe raza judeţului Iași. În cauză sunt efectuate cercetări  pentru stabilirea cu exactitate a întregii situaţii de fapt”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi, Anca Vijiac.

Cele două femei s-au prezentat la Secţia de Urgenţă, unde au declarat că au fost agresate de către un bărbat. Au fost evaluate de medici, diagnosticul fiind agresiune, declarativ şi traumatism cranio-cerebral cu pierderea stării de conştienţă, de asemenea declarativ”.

Până acum, la Centrul Eparhial din Iaşi nu a fost depusă o reclamaţie, însă se va face o analiză a imaginilor video. „Am primit aceste imagini video şi, desigur, se vor cerceta atât fapta în sine, cât şi contextul ei. Până la această oră, la Centrul Eparhial din Iaşi nu s-a primit nici un fel de reclamaţie”, a spus preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor. 

Cine este părintele Calistrat Chifan

Părintele Calistrat Chifan,, cunoscut și ca „Părintele Calistrat de la Bârnova”, s-a născut la data de 3 decembrie 1965, în județul Suceava, din părinți bucovineni. Înainte de anul 1990, părintele Calistrat a început să meargă la Mănăstirea Putna, aflată în apropierea casei sale, acolo unde l-a cunoscut pe starețul mănăstirii, Părintele Iachint, la care s-a și spovedit si cel care l-a îndrumat duhovnicește.

La începutul anilor 2000, acesta a fost cercetat de mai marii Mitropoliei Iașului pentru neascultare, deoarece a călugărit mai mulți tineri fără a raporta acest lucru superiorilor. În următorii câțiva ani i-a fost interzis să mai țină slujba, pentru ca mai apoi să fie mutat la Mănăstirea Vlădiceni, lângă Iași.

Calistrat Chifan este unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici și predicatori din România, care a ajuns popular datorită postărilor făcute pe rețelele sociale. Acesta își înregistrează mesajele în biserică, iar urmăritorii săi le pot asculta ulterior pe YouTube, acolo unde liderul spiritual a adunat aproape 200.000 de abonați.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *