Iașul se împrumută pentru a-și face stadion nou!

* viitorul stadion, care se va numi „Regele Ferdinand I”, va fi ridicat în zona Moara de Vânt, ar urma să aibă o capacitate de 24.179 de locuri şi o suprafață desfășurată de 85.194,83 metri pătrați * configurația arenei este inspirată din geometria coroanei regelui Ferdinand, cele opt lamele care formează coroana urmând să fie multiplicate în 30 de elemente de susținere * locurile pe scaune destinate publicului vor fi organizate pe două niveluri de gradene – talonul, cu accesul publicului la cota superioară a acestuia, și balconul, cu realizarea accesului publicului la cota inferioară a acestuia

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a anunțat că municipaltiatea va contracta un împrumut în valaore de 100 de milioane de lei pentru lansarea proiectului de cosntrucție a unui nou stadion, ultramdoern, care urmează să fie ridicat în zona Moara de Vânt, în apropierea viitoarei Săli Polivalente „Regina Maria” și a viitorului Spital Regional de Urgențe. „Cred că a venit timpul să inițiem un proieict de hotărâre prin care să contractăm un credit în valoare de 100 de milioane de lei (circa 25% din valoarea estimată a lucrărilor) pentru lansarea proiectului de construire a unui nou stadion la Iași. Sunt convins că până la finalul mandatului actualului Consiliu Local (care expiră în luna septembrie a acestui an – n.r.), toți consilierii, indiferent de culoarea lor politică, vor vota cu toții un astfel de proiect, astfel încât să putem demara cât mai urgent întocmirea documentației necesară pentru a da drumul la lucrări. Actualul stadion din Copou, construit în anul 1960, este cel mai frumos stadion vechi din România, însă nu mai putem să ne mândrim doar cu acest lucru. Este nevoie de o nouă arenă, ultramodernă, la Iași, și de aceea solicit încă o dată sprijinul tuturor consilierilor în vederea demarării acestui import proiect al Iașului”, a declarat primarul Mihai Chirica, în cadrul ședinței de miercuri a Consiliului Local.

Potrivit unui proiect lansat în urmă cu patru ani, viitorul stadion municipal din zona Moara de Vânt ar urma să aibă o capacitate de 24.179 de locuri şi o suprafață desfășurată de 85.194,83 de metri pătrați, valoarea estimată a noului stadion municipal, care se va numi „Regele Ferdinand I”, fiind estimată, la timpul respectiv, la 548.807.138,13 de lei, cu TVA (aproximativ 113 de milioane de euro).

Configurația arenei este inspirată din geometria coroanei Regelui Ferdinand, cele opt lamele care formează coroana urmând să fie multiplicate în 30 de elemente de susținere.

Din punct de vedere funcțional, locurile pe scaune destinate publicului vor fi organizate pe două niveluri de gradene (talonul, cu accesul publicului la cota superioară a acestuia, și balconul, cu realizarea accesului publicului la cota inferioară a acestuia), cuprinzând zona de tribună est, parțial vest și cele două peluze, nord și sud.

Funcțiunile destinate publicului general vor fi organizate la nivelul parterului (nivelul de acces la talon și balcon), astfel încât fiecare sector să beneficieze independent de grupuri sanitare, zonă de alimentație publică etc. Spațiile aferente publicul VIP vor fi grupate în zona de vest, cu zona de scaune în tribuna vest și 40 de loje organizate pe două niveluri (parter și etaj 1), cu parcare subterană prevăzută la nivelul subsolului, cu zona de foaier și alimentație publică organizată la fiecare nivel VIP – demisol, parter, etaj 1 și etaj 3 – skybar.

În zona de vest (la nivelul subsolului) vor fi grupate spațiile destinate sportivilor și oficialilor, precum zona de lucru media. Locurile aferente tribunei mass-media vor fi organizate în zona vest, deasupra lojilor VIP. Studiourile TV cu vedere la teren vor fi amplasate în zona vest, la etajul 3. Zona administrativă va fi organizată fie în zona de est, la etajul 2 (zona de birouri management), fie în zona de vest, la nivelul demisolului, unde vor fi amplasate zonele destinate stewarzilor și pazei.

Postul de comandament va fi amenajat la etajul 1, în zona lojilor VIP. Zona de cazare va fi amplasată în zona de est, la etajul 1. Deasupra acesteia se vor dezvolta spațiile destinate departamentului administrativ și marketing.

Ambele funcțiuni menționate vor fi situate pe latura de est a terenului. Suplimentar, pe latura de est este prevăzută amenajarea unui hotel destinat sportivilor, cu o capacitate de aproximativ 24 de unități de cazare, în camere duble. Acesta va beneficia de facilitățile caracteristice unui hotel – recepție, zona de luat masa în regim de catering, oficiu de etaj, circulații verticale și orizontale, zone de relaxare. Stadionul va avea amplasate la nivelul demisolul, pe zona de vest, spații care funcționează independent de restul stadionului: restaurant, cafenea, un muzeu dedicat echipei FC Politehnica lași, un fan shop și un magazin cu articole sportive.

Aceste spații vor fi ușor accesibile din exterior, cu program de funcționare și în afara meciurilor sportive. Restaurantul va avea o capacitate de aproximativ 240 de persoane și va putea lucra atât independent, cât și în relație cu foaierul VIP, situat adiacent. Cafeneaua va putea acomoda un număr de 70 de persoane. Pentru fiecare sector de spectatori va fi prevăzut un punct de prim ajutor.

De asemenea, vor fi asigurate spații comerciale, zone de alimentație publica și grupuri sanitare. Noul stadion va dispune de facilități pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, inclusiv cu grupuri sanitare dimensionate corespunzător. Scaunele pentru spectatori vor fi fixe, având dimensiunea de 40 x 50 centimetri și vor fi realizate din mase plastice, rezistente la uzură și vor se vor fixa de gradene pentru a rezista acțiunii mecanice. Acestea vor fi poziționate pe gradene cu o lățime de 84 centimetri, lăsând un spațiu liber, de trecere de 44 centimetri. Treptele care deservesc gradenele nu vor avea o înălțime mai mare de 19 centimetri. Circulațiile vor fi dimensionate astfel încât să asigure evacuarea în siguranță din orice punct. Nu vor exista circulații mai mici de 1,2 metri. Lățimea acestora se va dimensiona în funcție de capacitatea subsectorului pe care îl deservesc. 

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *