COVID-19 a revenit în forță la Iași!

Numărul pacienților COVID-19, internați în ultimele zile, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, provoacă îngrijorare în rândul cadrelor medicale. Dr. Florin Roşu, managerul spitalului spune c, doar ieri, din cele 15 persoane care s-au prezentat cu stări de rău, 8 au fost confirmate cu COVID-19!

„În ultima perioadă s-a putut observa o creştere relativ alarmantă de cazuri de pacienţi care prezintă simptomatologie şi sunt diagnosticaţi cu boala COVID-19, respectiv, cu virusul SARS-CoV2. Acest fenomen poate fi explicat prin aşa zisul fenomen de relaxare faţă de ceea ce reprezintă protecţia împotriva acestui virus, care implică în primul rând distanţarea fizică. Alte explicaţii poate explicată de perioada concediilor şi de numărul mic al persoanelor care se testează”, a declarat dr Florin Roşu.

Medicului ne recomandă purtarea măştii de protecţie rămâne în continuare cea mai  eficientă metodă de prevenţie, testarea rapidă antigen SARS-CoV2, la primele semne de boală, evitarea spaţiilor aglomerate, evitarea contactului cu persoane bolnave, igiena mâinilor, izolarea persoanelor cu simptomatologie respiratorie până la aflarea unui diagnostic cert, şi vaccinarea – pentru a se evita formele severe de boală.

Virusul are o perioadă de incubație în general de 2-10 zile, cu o medie de 3-5 zile, deși sunt raportate cazuri cu o perioada de incubatie de până la 24 de zile.

La nivel mondial, începutul pandemiei a fost declarat oficial pe data de 30 ianuarie 2019, până în prezent fiind înregistrate 694.527.298 de îmbolnăviri și 6.911.188 decese, cu o mortalitate de 1,02%.

Sfârșitul pandemiei a fost declarat oficial în data de 5 mai 2023, numărul de îmbolnăviri scăzând considerabil la începutul sezonului estival.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *