41 de ieșeni au plătit câte 10.000 de euro pentru câțiva ani de vechime în muncă

 * până acum au cumpărat vechime 1.090 persoane din județul Iași * cei mai interesați de această procedură sunt cei care au un stagiu de cotizare de 12-13 ani și ajung la vârsta de pensionare, aceasta fiind singura modalitate pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă

Guvernul a prevăzut, prin Ordonanța nr. 16, ca perioada de completare a stagiului minim de cotizare sau a stagiului complet de cotizare să fie de maxim 6 ani de zile, față de vechiul act normativ care se limita la 5 ani de zile. Până acum peste 22.000 de români şi-au cumpărat vechime în muncă, majoritatea dintre ei lucrând în străinătate.

Vechimea se poate cumpăra retroactiv, în intervalul cuprins între data la care au fost îndeplinite condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani.

Prin urmare, în acest interval, 18-65 de ani, acolo unde au apărut goluri privind activitatea în muncă, românii pot cumpăra această vechime retroactiv, achitând contribuția de asigurări sociale, încheindu-se un contract de asigurări sociale la Casa Judeţeană de Pensii.

Conform informațiilor Casei Județene de Pensii Iași, până în acest moment 1.090 de ieşeni care au apelat la prevederile legale pentru a-şi completa stagiul de cotizare. Au cumpărat vechime 1.090 persoane, dintre care 41 de ieşeni au cumpărat 6 ani, pentru care vor plăti 54.000 lei, adică 72 de luni înmulţit cu 750 lei/lună. Ceilalţi au achitat pentru perioade mai mici.

Cei mai interesați de această procedură sunt ieşenii care au un stagiu de cotizare de 12-13 ani și ajung la vârsta de pensionare, aceasta fiind singura modalitate pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă.

Data limită pentru cumpărarea vechimii în muncă este 31 august 2023.

În altă ordine de idei, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a fost postat pe site-ul Ministerului Muncii şi, evident, a fost lansat în dezbatere publică. Potrivit documentului, cei care nu au vechimea în muncă necesară în acest moment (15 ani) mai pot cumpăra vechime un an şi jumătate până pe 31 decembrie 2024.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *