Comunele din jurul Iașului vor avea tramvai!

Primăria Municipiului Iași intenționează să prelungească și liniile de tramvai către comunele învecinate, lansând, nu cu mult timp în urmă, o procedură de achiziție publică pentru a contracta o companie care să elaboreze un studiu de fezabilitate privind extinderea liniilor de tramvai. Sunt vizate două tronsoane: Tomeşti – Holboca, respectiv Iaşi – Valea Lupului, prin asigurarea legăturii între Rond Dancu, Rond Țuțora și Complexul ERA. Pentru realizarea studiului de fezabilitate au fost alocaţi 265.345 lei, fără TVA.

Proiectul tramvaiului spre Tomeşti şi, ulterior, legarea acestuia cu comuna Holboca este oarecum recent. În 2020, referindu-se la dezvoltarea unitară a Zonei Metropolitane, care să implice şi un transport public modern ce ar stimula dezvoltarea comunelor din vecinătatea Iaşului, primarul din Tomeşti spunea că prelungirea liniei de tramvai 5 şi unirea acesteia cu linia 3 ar permite decongestionarea traficului din Iaşi. Vor fi foarte mulţi bani pentru mobilitate în exerciţiul financiar 2021 – 2030 pe fonduri europene. Iaşul este interesat să aducă tramvaiul până la barieră, pentru că acolo sunt mulţi agenți economici, din Iaşi. Şi merg oamenii pe jos, firmele şi-au angajat transport propriu. Obligatoriu trebuie să aducă tramvaiul până la barieră”, declara, la vremea respectivă, Ştefan Timofte.

Iar ideea pare viabilă. Tramvaiele mai au doar 4 kilometri de parcurs de la capătul liniei 5 până la blocurile din Tomeşti. Ceva mai complicată este legătura Tomeşti-Holboca, aici fiind vorba de montarea şinei pe o distanţă de 6-8 kilometri, dar dacă se va realiza, tramvaiele vor merge spre Tomeşti şi se vor întoarce prin Dancu. Astfel, între 30.000 şi 40.000 de oameni nu ar mai intra cu maşinile în oraş.

Cealaltă linie nouă de tramvai ar urma să apară până la Valea Lupului. Proiectul poate intra la finanţare la pachet cu cel privind extinderea liniilor pe ruta Tomești – Holboca – Dancu. Linia respectivă ar urma să fie conectată cu depoul de tramvaie din Dacia, care, de asemenea, va intra într-un proces de modernizare și extindere. „Valoarea proiectului este de 25,9 milioane de euro. Cu linia de acolo să plecăm până spre complexul comercial. Linia de tramvai va fi dusă până spre parcarea park & ride. Va fi o singură șină, cu mijloace de transport cu uși pe ambele părți. Am pus 6 mijloace de transport, rețea fir-contact, infrastructura necesară, stații de acces”, preciza recent primarul Mihai Chirica.

Însă, cum municipalitatea nu are fonduri pentru cofinanțarea proiectelor, pare greu de crezut că astfel de idei vor deveni în scurt timp realitate!

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *