Caniculă!

Prognoza meteo pentru perioada 24 iulie (ora 22) – 25 iulie (ora 10), în regiunea Moldova

În intervalul menționat, în nord și la munte, pe alocuri vor cădea averse însoțite de descărcări electrice, iar cantitățile de apă pot atinge 15…20 l/mp.

Instabilitatea atmosferică va fi pronunțată începând cu a doua parte a zilei de marți (25 iulie) în nordul și centrul Moldovei, iar miercuri seara și în noaptea de miercuri spre joi (26/27 iulie) în cea mai mare parte a regiunii.

 

Marți, 25 iulie

Atenționare meteorologică Cod Galben.

Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat.
Zone afectate: județele Suceva, Neamț, Botoșani și Iași.

Marți (25 iulie), valul de căldură și canicula se va extinde în toată regiunea. În județele Suceva, Neamț, Botoșani și Iași, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 22 de grade.

Cod portocaliu – județele Bacău, Vrancea, Vaslui și Galați, marți, 25 iulie.

Val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.

În județele Bacău, Vrancea, Vaslui și Galați se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, iar minimele se vor situa între 19 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

 Miercuri, 26 iulie

Avertizare meteorologică Cod Galben – județele Botoșani, Iași, Neamț și zona de munte a județelor Bacău și Vrancea

Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic. Valul de căldură și canicula va persista în cea mai mare parte a regiunii. În județele Botoșani, Iași, Neamț și zona de munte a județelor Bacău și Vrancea disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Cod Portocaliu  – județul Vaslui și zonele joase de relief din județele Bacău și Vrancea.

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.

În județul Vaslui și zonele joase de relief din județele Bacău și Vrancea se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Reglementările care impun măsuri de combatere a efectelor caniculei asupra populaţiei prevăd intrarea acestora în vigoare într-un interval de minim 2 zile cu temperaturi maxime cel puţin egale sau mai mari de 37° Celsius, ceea ce nu a fost cazul la Iaşi. De menţionat şi faptul că, 37% din populaţia Iaşului  din este afectată de variaţiile mari de temperatură, iar amplificarea temperaturile extreme duce la creşterea numărului de îmbolnăviri şi decese, în special în rândul persoanelor în vârstă şi copii. De altfel, la Iaşi, incidența bolilor cardiovasculare și a celor respiratorii infecțioase a crescut în contextul unei clime mai calde şi mai umede.

Medicii sunt în alertă și transmit un semnal de alarmă în rândul populației. Dr. Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași vine cu o serie de sfaturi ce îi vizează în primul rând pe părinți. Astfel, acesta oferă câteva informații care ne vor ajuta să-i ferim pe cei mici de problemele cauzate de caniculă și de razele soarelui. „Dacă discutăm de copii și sugari, alimentația acestora nu trebuie să sufere modificări. Astfel, nu vom introduce un alt aliment în perioada caniculară. Totodată, trebuie să le asigurăm o hidratare corespunzătoare, prin apă, nu sucuri acidulate sau neacidulate. În cazul sugarilor, mamele trebuie să alăpteze ori de câte ori va fi nevoie. La fel ca adulții, copiii trebuie să fie îmbrăcați lejer, cu haine de culoare deschisă. Sigur, aceștia nu trebuie să fie expuși razelor solare, în intervalul orar 11.00-18.00, când canicula este la o intensitate mare”, a precizat dr. Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Sfaturi utile și pentru adulți

Meteorologii anunță că temperaturile vor crește în continuare, iar acest lucru ar trebui să-i pună pe gânduri și pe adulți. Astfel, medicii au câteva idei care ne-ar putea ajuta să prevenim problemele de sănătate și să ne simțim mai bine în aceste zile caniculare. Evitați, pe cât posibil, expunerea la soare, în special între orele 11 și 18.00. Dacă aveți aer condiționat, el trebuie reglat astfel încât să nu aibă o temperatură cu mai mult de cinci grade decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura din locuință depășește 32 de grade celsius. Purtați pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale. Neapărat trebuie să bem zilnic doi litri de apă, fără a aștepta să apară senzația de sete. Nu trebuie să consumăm alcool, pentru că este un vasodilatator important. Astfel, se pierd multe lichide și apare dezhidratarea intracelulară. Trebuie să consumăm legume și fructe bogate în apă, precum pepenele roșu, pepenele galben, roșii, castraveți. Trebuie să avem o alimentație echilibrată. Există și anumite măsuri care trebuie luate pentru a micșora temperatura. Ferestrele trebuie să fie închise dacă sunt expuse razelor solare. Totodată, putem deschide ferestrele doar noaptea sau dimineața devreme. Astfel, temperatura din locuință va scădea”, adaugă medicul ieșean.

Angajatorii trebuie să ia măsuri

Totodată, cadrele medicale au vorbit și despre situația celor care lucrează în aer liber. În acest caz, angajatorii ar trebui să asigure necesarul de apă și echipament corespunzător sezonului de vară. Dacă discutăm de menținerea stării de sănătate a angajaților, care desfășoară activitatea în aer liber, angajatorul trebuie să asigure o hidratare corespunzătoare a acestora. Astfel, fiecare persoană trebuie să primească între 2 și 4 litri de apă. Angajatorul trebuie să asigure echipament individual de protecție. Totodată, o metodă de combatere a caniculei, de a realiza termoreglarea organismului, este să efectuăm dușuri cât mai frecvent posibil, cu apă călduță. La finalul acestuia trebuie să lăsăm ca apa să se evapore”, a încheiat dr. Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *