Un nemțean a blocat lucrările la autostrada Moldovei!

* compania Danlin XXL a contestat licitația în urma căreia grupul UMB a fost desemnat câștigător pe loturile 1 și 2 din Autostrada Bacău – Pașcani * cei de la Danlin au contestat, anterior, și licitația pentru lotul 3 din Autostrada Ploiești – Buzău

Pe 22 decembrie 2022, grupul UMB, controlat de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, a fost desemnat câștigător pe lotul 1 al tronsonului Bacău – Pașcani din Autostrada Moldovei (A7). „Pentru cei 30,3 km ai lotului 1 al sectorului de autostradă Bacău – Pașcani (Săucești – Trifești), constructorul român are la dispoziție 30 de luni și 1,63 de miliarde de lei (fără TVA). Contractul include construcția a 34 de poduri și pasaje dar și a unui viaduct de o complexitate tehnica ridicata (567 metri) și poate fi semnat după 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații”, anunța, la vremea respectivă, Cristian Pistol, directorul general al CNAIR.

O zi mai târziu, pe 23 decembrie 2022, după finalizarea procesului de evaluare a ofertelor, pentru Lotul 2, de 18,99 km – Trifeşti (Neamţ) – Gherăeşti (Neamţ), din același pachet (Bacău – Pașcani) al Autostrăzii A7, CNAIR a anunțat câștigătorul – asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL, cu preţul de 1,277 miliarde de lei fără TVA. Durata de execuție a contractului e de  30 de luni, iar perioada de garanție a lucrărilor de 10 ani.

Din nefericire pentru avansarea proiectului, una dintre asocierile participante la licitație – Danlin XXL – Intertranscom Impex, au înaintat miercuri, 4 ianuarie, o contestație, aceasta fiind publicată, în aceeași zi, pe site-ul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Acțiunea va face ca lucrările la aceste tronsoamne să fie întârziate cel puțin până la finalul primăverii acestui an!

Același constructor din județul Neamț a contestat recent și licitația pentru lotul 3 din Autostrada Ploiești – Buzău, după ce au fost desemnați câștigători turcii de la Nurol. În acest caz, CNAIR a atacat deja decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor la Curtea de Apel București, cazul urmând a fi judecat pe 18 ianuarie.

Societatea Danlin XXL a fost înfiinţată în anul 2004, are sediul în satul Secuieni, judeţul Neamţ, având ca administrator pe Dan Amurăriţei, care este şi unic acţionar. Principalul obiect de activitate al firmei este cel de lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, iar în anul înfiinţării a avut o pierdere de 39.016 lei. A fost doar începutul anevoios, deoarece lucrurile s-au reglat, după 10 ani de activitate, în 2014 firma înregistrând 95 de angajaţi şi un profit de 9.787.935 lei, iar în anul 2020 Danlin a ajuns la 275 de angajaţi şi profit de 73.224.478 lei, cu foarte multe lucrări în județul Iași, toate pe filieră CNI.

Partea de autostradă dintre Ploiești și Pașcani a fost prinsă în PNRR, pentru segmentul Bacău – Pașcani solicitându-se un cost de 412 milioane euro fără TVA. Pentru asta trebuie însă ca autostrada să fie gata până la termenul-limită – adică anul 2026.

Sabina PANCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *