S-a dublat numărul pacienților HIV-SIDA, la Iași

* dacă în urmă cu doi ani se putea vorbi de o vârstă minimă de infectare, de 21 de ani, astăzi sunt înregistrați pacienți care abia au trecut de 18 ani, iar cea mai mare parte dintre aceștia au vârste cuprinse între 19 și 24 de ani.

Centrul Regional HIV-SIDA, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Iași se confruntă și gestionează efectele îngrijorătoare ale trecerii prin pandemia COVID-19. Din nefericire, din cauza reticenței populației de a se  prezenta în triajul spitalului, în momentul apariției oricărui dezechilibru în homeostazia organismului, am constatat un factor deosebit de îngrijorător: s-a dublat numărul pacienților nou diagnosticați cu patologia HIV-SIDA în cadrul centrului nostru. Cifrele ne  înverșunează lupta și ne face să gândim noi strategii de abordare și ajutor pentru pacientul seropozitiv nou, a declarat dr Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași .

În plus, dacă în urmă cu doi ani se putea vorbi de o vârstă minimă de infectare, de 21 de ani, astăzi sunt înregistrați pacienți care abia au trecut de 18 ani, iar cea mai mare parte dintre aceștia au vârste cuprinse între 19 și 24 de ani. Dacă din punct de vedere al tratamentului, centrul nostru dispune de cele mai noi molecule, iar profesioniștii cu experiență de peste 20 ani  sunt la curent  cu noutățile din această ramură medicală, partea psihologică reprezintă, deopotrivă, o provocare continua și o nevoie permanentă de schimbare, o schimbare adaptată nevoilor pacientului, vârstei, contextului social și emoțional al acestuia, a anunțat dr Florin Roșu.

Acesta apreciază că, în linii mari, categoria de pacienți 19-24 de ani este caracterizată prin dinamica de familie – fie pornită dintr-o autoritate exacerbată, a figurilor parentale, rigiditate în educație, simțindu-se neînțeleși, fie, la extrema cealaltă, o libertate fără limite sănătoase  oferită de părinți, printr-o viață socială de tip club sau un anturaj deschis la consum de substanțe interzise, alcool.

În ceea ce privește strategia echipei din Centrul Regional HIV-SIDA de la Iași, managerul Spitalului de Boli Infecțioase consideră că „echipa de psihologi specializați pe nevoile acestei patologii au schimbat modul de abordare a noilor pacienți. Dacă  aprofundarea tiparelor făcea parte din structura terapeutică ,acum,  terapie psihologică urmărește alt scop principal: este vorba de conștientizarea aderenței la tratament și cunoașterea evoluției și transmiterii  bolii.

Implicarea noastră are nevoie de sprijin din partea societății, a autorităților cu rol în luarea deciziilor. Suntem încă o societate în care sexualitatea este un subiect tabu însă repercusiunile lipsei de informare sau a informării superficiale, greșit gândite, se traduce în acest număr al creșterii  cazurilor de infectare HIV în rândul tinerilor, la vârsta la care ar trebuie să se bucure de viață, nu să lupte pentru ea și este  doar una din problemele grave ale lipsei educației sexuale, a mai spus dr Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Sabin PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *