Programul Sărbătorilor Iașului. Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe mai devreme!

 * alături de sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse, anul acesta, spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta, Grecia), sfintele moaște ale Sfântului Andrei Criteanul * evenimentele care vor marca Sărbătorile Iașului vor începe pe 7 octombrie şi se vor încheia pe 15 octombrie * sărbătorile vor debuta cu evenimentele religioase – scoaterea moaştelor Cuvioasei Parascheva, pe 7 octombrie, slujba de pe 14 octombrie, dar şi cea de pe 15 octombrie, fiind duminică. Tot pe 15 octombrie este programat spectacolul final

Conform unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut în ședința Consiliului Local de mâine, bugetul alocat pentru organizarea Sărbătorilor Iașului va fi de 150.000 lei, de opt ori mai mic decât cel de anul trecut!
Evenimentele care vor marca Sărbătorile Iașului vor începe pe data de 7 octombrie şi se vor încheia pe 15 octombrie. Sărbătorile vor debuta cu evenimentele religioase – scoaterea moaştelor Cuvioasei Parascheva, pe 7 octombrie, slujba de pe 14 octombrie, dar şi cea de pe 15 octombrie, fiind duminică. Tot pe 15 octombrie este programat spectacolul final. „Vom face un spectacol de muzică clasică, cu cei trei tenori ieşeni şi invitaţii lor şi cu două spectacole de cartier, unul pe data de 12 octombrie şi altul pe data de 14 octombrie. Vom avea muzică populară, un cor de copii foarte talentaţi… O scenă o ducem în zona Oancea, în partea de jos, alta în Piaţa Voievozilor. Desigur, vom încerca să facem toate târgurile, devenite tradiţionale. Şi va mai fi şi Seara Valorilor, tot pe data de 14 octombrie”, a spus primarul Mihai Chirica.
Ca în fiecare an, celebrarea religioasă a Sfintei Cuvioase Parascheva de pe 14 octombrie este completată de o serie de manifestări cu caracter laic (târguri, spectacole, evenimente artistice etc.) care dau o notă de sărbătoare întregului oraş.
Municipalitatea organizează, în perioada 7 – 15 octombrie 2023, şi o serie de manifestări comerciale tradiţionale. Este vorba de Târgul de Toamnă, organizat pe Bulevardul şi pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, Târgul de artizanat şi hand-made, în aceeaşi locaţie, Târgul de blănuri, pe esplanada Costache Negri şi esplanada Hala Centrală, Sărbătoarea Vinului la Hala Centrală şi Parcul de Distracţii, la Ştrandul Municipal.
La acestea se adaugă Ceaiul pelerinilor – 14 – 15 octombrie, Masa pelerinilor – 14 octombrie şi Seara Valorilor (Palatul Roznovanu) – 14 octombrie.

În premieră, dat fiind succesul naţional al acestui proiect, s-a decis să se organizeze un altfel de spectacol, cu deja renumiţii „3 tenori ieşeni” (Andrei Apreotesei, Andrei Fermeşanu, Florin Guzgă), în colaborare cu Opera Naţională Română Iaşi, Corul de copii al municipiului Iaşi şi diverşi invitaţi.

Specta colul se va încheia cu un foc de artificii.
Nu au fost uitate nici cartierele, unde se vor organiză focuri de artificii de mai mică amploare şi în mai multe zone din oraş, care să aibă loc simultan cu focul din faţa Palatului Culturii.

În ceea ce priveşte manifestările cu caracter religios, trebuie spus că, alături de sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse, anul acesta, spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta, Grecia), sfintele moaște ale Sfântului Andrei Criteanul. O motivație importantă pentru alegerea acestui Sfânt supranumit „exarhul cântăreţilor bisericeşti” a fost conferită de faptul că 2023 este declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.
Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe sâmbătă dimineață, 7 octombrie, când, de la ora 6.00, după citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne până duminică, 15 octombrie.
În data de 14 octombrie 2023, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *