Buzatu rămâne în arest încă 24 de zile și are de plătit statului… 600 de lei!

* complicele lui Buzatu, Radu Judele, a rămas doar cu acuzațiile de „trafic de influență”, însă nu a scăpat de arestul preventiv * magistrații ieșeni au dispus retragerea mandatului de arestare preventivă emis de Tribunalului Vaslui, pe 24 septembrie, pentru luare de mită, și au emis unul nou, pe numele său, până la 23 octombrie, inclusiv, pentru trafic de influență!

După două amânări consecutive, Curtea de Apel din Iași a decis astăzi, vineri, 29 septembrie, să nu-l elibereze din arest pe Dumitru Buzatu, suspendatul președinte al Consiliului Județean Vaslui.

Prin urmare, acesta va rămâne pentru încă cel puțin 24 de zile după gratii, având activ un mandat de 30 de zile de arest preventiv eliberat de Tribunalul Vaslui sâmbătă, 23 septembrie.

În baza art.425 ind. 1 alin.7 pct.1 lit.b Cod procedură penală rap. la art.204 Cod procedură penală, respinge, ca fiind nefondată, contestația formulată de către inculpatulcontestator Buzatu Dumitru, (…) împotriva încheierii nr. 70/DLF pronunțate la data de 23 septembrie 2023 de judecătorul de drepturi si libertăți de la Tribunalul Vaslui în dosarul penal nr. 1886/89/2023, încheiere pe care o menține. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală, obligă pe inculpatul-contestator Buzatu Dumitru să plătească statului suma de 600 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate pentru soluționarea contestației formulate de acesta, se arată în decizia Curții de Apel.

Conform procurorilor, în perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea de președinte  al Consiliului Județean Vaslui, ar fi pretins de la un om de afaceri – martor în cauză (afaceristul Emil Savin) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Lui Radu Judele i-au retras mandatul de arestare, dar i-au semnat imediat altul!

În arest va rămâne, pentru aceeași perioadă, și complicele lui Buzatu, expertul Radu Judele, care a primit de la denunțător suma de 714.000 de lei pentru a-i efectua o contraexpertiză favorabilă privind lucrările la drumul strategic Bârlad – Laza – Codăești după ce el însuși expertizase lucrările ca „neconforme”. Totuși, acesta a rămas doar cu acuzațiile de „trafic de influență”. „În baza art.4251 alin.7 pct.2 lit.a Cod procedură penală rap. la art.204 Cod procedură penală, admite contestația formulată de către inculpatul-contestator Judele Radu, (…) împotriva încheierii nr. 71/DLF pronunțate la data de 24 septembrie 2023 de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Vaslui în dosarul penal nr. 1887/89/2023, încheiere pe care o desființează în parte, în sensul întemeierii dispoziei privind luarea măsurii arestului preventiv doar pe infracțiunea de trafic de influență prevăzută la art. 291 alin. (1) Cod penal. Rejudecând cauza: Înlătură din încheierea contestată reținerea infracțiunii de luare de mită prevăzută de art. 6 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 alin. (1) si (2) Cod penal ca temei al luării măsurii arestului preventiv față de inculpatul Judele Radu. Menține dispoziția privind luarea măsurii arestului preventiv fată de inculpatul Judele Radu doar pentru comiterea infracțiunii de trafic de influentă prevăzută de art. 291 alin. (1) Cod penal. Dispune retragerea mandatului de arestare preventivă nr. 17/24.09.2023 emis de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Vaslui și emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului Judele Radu pentru perioada 29.09.2023 până la 23.10.2023, inclusiv, se arată în soluția magistraților de la Curtea de Apel Iași.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *