Peste 55 de ani de pușcărie pentru criminalul de la Onești și soția sa!

* aceștia au fost condamnați la o pedeapsă totală de 55 de ani și patru luni de închisoare, din care vor efectua 30 de ani criminalul și 12 ani soția sa, după contopirea pedepselor * instanța a dispus și prelevarea de probe biologice de la inculpații Moroşan Gheorghe și Moroşan Aurelea, în vederea determinării profilului genetic al acestora * cei doi soți au de plătit urmașilor victimelor daune uriașe!

După 16 termene de judecată și trei pronunțări amânate, criminalul din Onești și soția sa și-au primit pedepsele.

Așadar, Moroșan Gheorghe a fost condamnat la pedeapsa de 30 (treizeci) de ani închisoare „pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, la pedeapsa de 10 (zece) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal și la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice

În baza art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. b) şi art. 45 C.pen., dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatului Moroșan Gheorghe, aplică pedeapsa cea mai grea de 30 ani închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 7 ani și 4 luni închisoare, inculpatul având de executat în final pedeapsa principală rezultantă de 37 (treizeci și șapte) ani și 4 (patru) luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice) şi lit. b (dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat) C.p., pe durata a 5 (cinci) ani. În temeiul art. 60 C.pen. reduce pedeapsa aplicata inculpatului Moroșan Gheorghe la maximul general al pedepsei închisorii prevăzut de lege, respectiv 30 de ani de închisoare, se arată în sentița dictată astăzi de Tribunalul Bacău.

Din această pedeapsă i se va deduce perioada în care a fost arestat preventiv, de la 01.03.2021 la zi.

În baza art. 396 alin. 1 și 2 Cod procedură penală, Tribunalul Bacău a dispus și vondamnarea inculpatei Moroșan Aurelea, soția criminalului, la două pedepse de câte 9 (nouă) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal. „În baza art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. b) şi art. 45 C.pen., dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatei Moroșan Aurelia, aplică pedeapsa cea mai grea de 9 ani închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 3 ani închisoare, inculpata având de executat în final pedeapsa principală rezultantă de 12 (doisprezece) ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice) şi lit. b (dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat) C.p., pe durata a 5 (cinci) ani, se arată în sentița dictată astăzi. La fel ca în cazul soțului, acesteia i se va deduce din pedeapsă perioada în care a fost reținută și arestată preventiv, de la 21.03.2021 la zi.

NOI DETALII ies la iveală în dosarul CRIMELOR de la ONEȘTI. De ce NEGOCIERILE cu soția lui Gheorghe Moroșan pentru salvarea vieții celor doi muncitori N-AU AVUT niciun succes | Unu pe

Tribunalul Bacău a admis în parte și acțiunea civilă şi l-a obligat pe inculpatul Moroșan Gheorghe „la plata sumei de de 200.000 euro (echivalentul în lei la data plății) cu titlu de daune morale, către fiecare din părțile civile Pătatu Adrian, Pătatu Aurel, Pătatu Samica, Pătatu Sorina Agatha, Iştoan Irina, Iştoan Patrick, Iştoan Claudia, la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de daune materiale, precum și a sumei de 200.000 euro (echivalentul în lei la data plății) cu titlu de daune morale, ambele către partea civilă Pătatu Cristina Luminiţa, la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de daune materiale, precum și a sumei de 200.000 euro (echivalentul în lei la data plății) cu titlu de daune morale, ambele către partea civilă Iştoan Paul, la plata sumei de 200.000 euro (echivalentul în lei la data plății) cu titlu de daune morale, precum și la plata unei prestații lunare în cuantum de 2.000 de lei până la împlinirea vârstei de 26 de ani. în măsura în care va studia până atunci sau până la finalizarea studiilor, cu titlu de daune materiale, ambele către partea civilă Pătatu Tudor George”, se mai arată în sentința Tribunalului Bacău.

În rest, instanța a respins, ca neîntemeiate, pretențiile părților civile.

A fost instituit sechestru asigurator pe toate bunurile inculpaților, care au de achitat și cheltuielile judiciare, în valoare de peste 13.500 lei.

Totoată, instanța a dispus prelevarea de probe biologice de la inculpații Moroşan Gheorghe și Moroşan Aurelea, în vederea determinării profilului genetic al acestora. Probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic al acestora.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Crima s-a produs pe 1 martie 2021

„La data de 1 martie 2021, aflând că în fostul său apartament se efectuau lucrări de renovare, Gheroghe Moroșan a luat hotărârea împreună cu inculpata Moroşan Aurelea de a se deplasa în această locaţie şi de a lipsi de libertate în mod ilegal persoanele pe care urma să le găsească în interior, pentru ca ulterior să solicite prezenţa la faţa locului a organelor de poliţie, a presei şi a persoanelor pe care cei doi soţi le considerau implicate în pierderea apartamentului şi de a condiţiona eliberarea persoanelor de îndeplinirea solicitărilor lor, sens în care, în jurul orei 11:40, având asupra sa un cuţit, spray-uri iritant lacrimogene, dar şi coliere de plastic autoblocante (bride), puse la dispoziţia sa chiar de către inculpata Moroşan Aurelea, a pătruns pe uşa neasigurată în apartamentul ce i-a aparţinut, ocazie cu care, sub ameninţarea folosirii cuţitului, le-a legat celor două victime – P. D. şi I. S. – mâinile la spate cu câte un colier de plastic, a încuiat uşa cu cheile găsite în yală şi a blocat-o cu o scară metalică, lipsindu-i astfel de libertate în mod ilegal pe cei doi angajaţi ai SC CHIMCOMPLEX S.A. până la ora 17:00, timp în care a refuzat să îi elibereze, inculpatul având în permanenţă sprijinul inculpatei Moroşan Aurelea.

La ora 17:00, după mai bine de 5 ore în care i-a lipsit de libertate în mod ilegal pe I. S. şi P. D., timp în care a ameninţat continuu că îi va ucide pe cei doi dacă nu îi sunt îndeplinite solicitările, ca urmare a unui gest de apărare realizat de victima P.D, care 1-a lovit pe inculpat cu piciorul în zona membrelor inferioare, în timp ce se aflau în continuare în balconul apartamentului, s-a întors brusc spre P. D. şi i-a lovit cu acel cuţit avut asupra sa în zona corpului, continuând să îi aplice mai multe lovituri de cuţit în diferite zone în timp ce victima era căzută la podea în sufrageria apartamentului, după care inculpatul a mers în camera în care se refugiase victima I. S. şi cu aceeaşi brutalitate şi lipsă de empatie i-a aplicat şi acestuia multiple lovituri de cuţit, cauzându-le victimelor leziuni ce au condus la deces, au menționat procurorii băcăuani.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *