Zece ore la coadă, la Sfântă!
* de sâmbătă dimineaţă, de la ora 6.00, de când a început pelerinajul şi până duminică seara, pe la baldachinul din Curtea Mitropolitană au trecut peste 60.000 de femei, copii, bătrâni şi bărbaţi, cu toţii veniţi din toată ţara în pelerinaj la Cuvioasă.
Pentru a ajunge la baldachinul din Curtea Mitropolitană pelerinii au trebuit să stea la un rând de 2-3 kilometri. La fel ca şi în anii trecuţi, pentru a preveni îmbulzeala şi pentru a împiedica oamenii să se aşeze înaintea rândului, forţele de ordine au montat culoar din garduri metalice.
Cel mai mult s-a stat zece ore, însă în majoritatea cazurilor pelerinii au avut de aşteptat câte 5-6 ore. Peste noapte numărul pelerinilor a scăzut considerabil, astfel că timpul de aşteptare nu a fost mai mare de 2-3 ore.
Modul cum a fost conceput rândul i-a făcut pe mulţi pelerini să resimtă şi mai acut condiţiile meteo pe care sunt nevoiţi să le suporte.
Afirmaţiile pelerinilor contrastează cu declaraţiile oficialilor Jandameriei, care susţin că situaţia nu diferă faţă de alţi ani şi că, în medie, 1.500 de persoane se închină la raclă în fiecare oră.
De altfel, pelerinii au fost sfătuţi să aibă în bagaj îmbrăcăminte mai groasă și o pelerină de ploaia sau o umbrelă. „Confortul termic, alimentația și hidratarea ajută organismul să facă fața oboselii”, mai spun medicii.
În ceea ce priveşte numărul de pelerini care au trecut pe la raclă, de sâmbătă dimineaţă, de la ora 6.00, de când a început pelerinajul şi până duminică seara, pe la baldachinul din Curtea Mitropolitană au trecut peste 60.000 de femei, copii, bătrâni şi bărbaţi, cu toţii veniţi din toată ţara în pelerinaj la Cuvioasă. Au adus cu ei haine, flori, iconiţe şi le-au trecut peste racla Cuvioasei Parascheva sperând că pe viitor vor fi ocoliţi de problemele financiare şi cele cu sănătatea. Unii s-au rugat nu doar pentru ei, dar şi pentru ucrainenii care suferă din cauza războiului declanşat de ruşi. Aşa că au cerut Divinităţii să readucă pacea în lume.
Calea sfinților
Duminică seara racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva şi cea a Sf. Paisie de la Neamţ au fost scoase în pelerinajul „Calea Sfinţilor”. La acest eveniment au participat mii de credincioşi dar şi preoţii de la toate protopopiatele Eparhiei Iaşilor. Cu toţii au avut în mâini lumânări aprinse atunci când au mers pe traseul cuprins între Mitropolie, strada Cuza Vodă, strada Armenească, Biserica Sf Sava, strada Costache Negri, Mănăstirea „Trei Ierarhi” şi revenirea în Curtea Mitropoliei.
Sute de mii de pelerini din ţară şi străinătate
Potrivit autorităţilor, peste 300.000 de pelerini sunt asteptaţi să participe la manifestările religioase care se vor desfăşura la Catedrala Mitropolitană din Iaşi în această săptămână cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.
Jandarmeria a precizat că perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi pe 13 şi 14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către racla 50.000-60.000 de persoane, ceea ce va însemna un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore.
Pe 14 octombrie va avea loc Sfânta Liturghie, slujba urmând să se desfăşoare pe o scenă amplasată pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa catedralei mitropolitane. Pe bulevard vor fi amplasate şi ecrane de mari dimensiuni. Astfel, cine nu va reuşi să ajungă la Mitropolie va putea să urmărească slujba de la distanţă.
Racla cu sfintele moaşte va rămâne în Curtea Mitropoliei până sâmbăta, 15 octombrie. Dacă numărul pelerinilor va fi mare, este posibil ca raclele să fie lăsate spre închinare şi în cursul zilei de duminică.