Liberalii lui Făt-Frumos! PNL a crescut într-o noapte cât PSD și USR, laolaltă!

* PNL surprinde: jumătate dintre ieșeni merg pe mâna lui Chirica, iar peste 36 la sută îl preferă pe Costel Alexe! * conform sondajului PNL, ieșenii ar da oricând autostrada pe un spital de boli cardiovasculare * la Iași, votanții sunt mai interesați de un petec de verdeață cu umbră și flori decât de străzi noi, parcări, școli

 

 

Sondajul de opinie comandat la Iași de PNL, realizat de INSCOP Research în perioada 29 septembrie – 10 octombrie, oferă unele surprize greu de intuit de analiștii politici. Surprinzător sau nu, PNL și candidații săi la Primăria Municipiului Iași și la președinția Consiliului Județean, Mihai Chirica, respectiv Costel Alexe, sunt creditați cu procente foarte mari.

PNL a decis: Chirica n-are rival!

Pentru candidaţii la funcţia de primar al Iaşului au fost propuse trei variante. Singurul candidat constant a fost cel al actualului primar.

La prima variantă, cei chestionaţi au răspuns astfel: Mihai Chirica (PNL) – 49,5%, Bogdan Balanişcu (PSD) – 17,3%, Cosette Chichirău (USR) – 14,6%, Vasile Roman (AUR) – 11%, Petru Movilă (PMP) – 5,4%.

La varianta a doua, răspunsurile au stat astfel: Mihai Chirica (PNL) – 50%, Bogdan Balanişcu (PSD) – 17,2%, Marius Bodea (USR) – 14,1%, Dragomir Tomaşeschi (AUR) – 11,1, Petru Movilă (PMP) – 5,4%.

La varianta a treia, Mihai Chirica (PNL) – 51,2%, Cătălin Urtoi (PSD) – 16,3%, Răzvan Timofciuc (USR) – 13,4%, Silvian Man (AUR) – 11%, Petru Movilă (PMP) – 6%.

La Consiliul Local respondenţii au spus că preferă PNL – 38,2%, PSD – 24,4%, USR – 15%, AUR – 12,2%, PMP – 5,7%.

Alexe zburdă la CJ, PNL… zboară!

Trei variante au fost propuse şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Iaşi, iar Costel Alexe este preferat în continuare de electorat, spun liberalii. Doi dintre posibilii candidaţi USR ar câştiga mai multe voturi în judeţ decât în municipiu, dacă ar candida. La fel de interesant este și faptul că partidul lui Băsescu prezintă un interes foarte scăzut pentru electoratul din Iaşi şi judeţ.

La prima variantă, Costel Alexe (PNL) are 36,4% din intenţiile de vot, Maricel Popa (PSD) – 22,3%, Marius Bodea (USR) – 15,6%, Silviu Gurlui (AUR) – 13,4%, Petru Movilă (PMP) – 9,7%.

Varianta a doua pentru şefia CJ Iaşi îi clasează pe Costel Alexe (PNL) – 37,5%, Bogdan Cojocaru (PSD) – 21,2%, Cosette Chichirău (USR) – 15,7%, Dragomir Tomaşeschi (AUR) – 13,7%, Petru Movilă (PMP) – 9,5%.

A treia variantă îl prezintă tot pe Costel Alexe (PNL) dar cu 38,1 puncte procentuale, Cristian Stanciu (PSD) – 21%, Adrian Covăsnianu (USR) – 15,1%, Silviu Gurlui (AUR) – 13,4%, Petru Movilă (PMP) – 9,9%.

De asemenea, ieşenii au fost întrebaţi şi despre intenţia de vot pentru alegerile parlamentare. Răspunsurile arată că 35,6% preferă PNL, 22,9 – PSD, 15,5% – USR, 14,1% – AUR, 7,1% – PMP, 2,4% – partidul Dianei Şoşoacă.  

Ieșenii se tem  doar de creșterea prețurilor

La întrebarea „Care credeţi că este cel mai important proiect al Iaşului?” 66% au răspuns că Institutul Regional de Boli Cardiovasculare, 15,7% – modernizarea Aeroportului, 11,6% – noua sală polivalentă, 4,5% – autostrada şi şoseaua de centură.

Cei chestionaţi au trebuit să răspundă şi la întrebarea „Care sunt principalele trei probleme care trebuie rezolvate cu prioritate de Primăria Iaşi?”. Astfel, 30% au spus că parcurile, spaţiile verzi, locurile de joacă; 18,8% – transportul; 17,1%  – parcările; 16,5% – curăţenia, 16,1% – infrastructura rutieră; 15,3% – asfaltarea străzilor; 7,9% vor investiţii în educaţie, şcoli, grădiniţe.

Atunci când au fost întrebaţi „Care credeţi că sunt principalele trei probleme din judeţul Iaşi care trebuie rezolvate?”, 38,4% dintre cei chestionaţi au răspuns asfaltarea drumurilor, 19,3% vor investiţii în educaţie, şcoli şi grădiniţe, 18,3% vor investiţii în alimentarea cu apă, gaz, canalizare, 16,6% vor transport public, 16,1% vor autostrada, 14,4% vor investiţii în sistemul de sănătate, spitale şi cabinete medicale.

La întrebarea „Care este cea mai importantă problemă care vă îngrijorează în prezent?” un procent de 40,3% dintre respondenţi au răspuns că le e teamă de creşterea preţului gazelor şi al electricităţii, 24,6% se tem de creşterea preţului alimentelor, 11,3% de războiul din Ucraina, 10,3% de creşterea preţului benzinei/motorinei, 5,8% se tem de fake news.

Șeful PNL Iași:

Alexandru Muraru: „Sociologii care au lucrat la culegerea şi prelucrarea datelor sunt persoane şi personalităţi renumite în mediul academic

Președintele PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, susține că PNL a dorit „o radiografie de etapă la jumătatea ciclului electoral”. „După doi ani de la alegerile locale şi parlamentare din 2020, PNL domină politica locală în municipiul Iaşi, atât în ceea ce priveşte intenţia de vot pentru Consiliul Local, Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Iaşi şi preşedinţia Consiliului Judeţean. Acest sondaj are o acurateţe de peste 95%. Avem toată încrederea că datele sunt relevante şi adevărate pentru că această casă de sondaje este una dintre cele mai prestigioase din România, iar sociologii care au lucrat la culegerea şi prelucrarea datelor sunt persoane şi personalităţi renumite în mediul academic. Practic, acest sondaj arată în momentul de faţă că PNL, atât în ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, Consiliul Local, cât şi votul pentru alegerile parlamentare, la nivelul municipiului Iaşi înseamnă aproape cât suma locurilor 2 şi 3, adică a PSD şi a USR. Asta înseamnă că este un scor extrem de bun care ne dă încredere pentru 2024”, a spus şeful PNL Iaşi.

Bogdan Balanișcu: „Întâlnesc mereu oameni nemulțumiți de direcția în care se îndreaptă Iașul din cauza celor doi peneliști, Chirica si Alexe

Preşedintelui interimar al PSD Municipiul Iaşi, Bogdan Balanişcu, inclus în sondaj, îl sfătuiește pe lierul PNLIași „să mai iasă din sediul PNL pe strada să vadă cât de mulțumiți sunt ieșenii de ce se întâmplă în orașul lor”. „Este pentru prima dată în ultimii 10 ani când PNL Iaşi prezintă public rezultatele unui sondaj de opinie. Acest sondaj de opinie nu are ca destinatar publicul larg, ci reprezintă o încercare disperată de a induce în eroare opinia publică și un mod de a menține încrederea sponsorilor.  Mare parte din timpul meu petrecut în Iași este printre ieșeni, știu care sunt problemele cu care se confruntă zilnic, întâlnesc mereu oameni nemulțumiți de direcția în care se îndreaptă Iașul din cauza celor doi peneliști, Chirica si Alexe. Pot afirma astăzi că locuitorii din Iași își doresc parcuri, aer curat, autostradă, spitale performante, sală polivalentă, timp pierdut mai puțin în trafic, își doresc un primar cu viziune, inițiativă și deschidere către proiecte ce vor îmbunătăți calitatea vieții în orașul nostru. ”, a spus Bogdan Balanişcu.

Marius Bodea: „Lăsaţi prosteala, puneţi-vă pe muncit, furaţi mai puţin şi daţi-vă afară neamurile din instituţii

Nici reacţia celor de la USR nu s-a lăsat aşteptată. Senatorul Marius Bodea cataloghează sondajul foştilor colegi de partid ca fiind ridicol. „Confruntaţi cu lunecuşul pe tobogan, lăutarii din Podu Roş dau o ultimă reprezentaţie de penibil, punându-se pe primul loc în sondaje şi cântându-i aria penalului Chirică, un infractor de neînlocuit în sufletul şi minţile peneliştilor locali, mai ales că a avut grijă să-i ghiftuiască bine cu bani de la buget. Ţara arde şi PNL se umflă singur în sondajele pe care el le plăteşte, care sfidează până şi gravitaţia. Aduni dosare penale, creşti preţurile la alimente, distrugi economia, furi, plagiezi, iar la final anunţi că electoratul te mai şi ridică în slăvi pentru asta. Fugiţi de-aici, clovnilor, cu minciunile voastre! În 2024 nu o să mai rămână nici pană de voi, de tare ce o să vă jumulească electoratul! Lăsaţi prosteala, puneţi-vă pe muncit, furaţi mai puţin, trageţi toţi banii din PNRR şi daţi-vă afară neamurile din instituţii,  e mesajul scris de Marius Bodea pe contul său de socializare.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *