La Iași, școlile din localități în care rata natalității s-a prăbușit nu mai primesc finanțare! 

Peste 70 de unități de învățământ din județul Iași beneficiază de fonduri prin Programul de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru reducerea abandonului școlar . Practic, li s-au aprobat fonduri tuturor celor care au depus proiecte de finanțare prin intermediul PNRR, la capitolul dotări. Tuturor, mai puțin școlilor unde învață puțini copii sau care sunt situate în localități unde rata natalității tinde către zero.

„Am făcut o analiză de nevoi, foarte, foarte serioasă și n-am lăsat să treacă de avizul Inspectoratului școlar decât acele unități de învățământ pentru care există sustenabilitate din perspectiva populației școlare, pentru că dacă avem foarte puțini elevi într-o școală, fie ea, eu știu, structură a unei unități de învățământ nu s-a justificat acolo, de exemplu, să investim pentru un laborator de informatică, drept pentru care a durat mai mult acest proces. I-am torturat, să spun așa, pe colegii noștri directori, chiar dacă am ajuns la situația în care au fost sarcini suprapuse de realizat, dar din perspectiva asta datele au fost reale și, practic, au asigurat calificarea tuturor școlilor în etapa următoare”, a spus Luciana Antohi, șefa Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Aceasta a precizat că 73 de unități de învățământ beneficiază de 133.000 de euro pentru aplicarea unor programe care vizează reducerea abandonului școlar. „Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cele mai consistente sume au venit pe segmentul programului pentru reducerea abandonului școlar. Aceste sume s-au reflectat deja în unitățile de învățământ pe activități precum masă caldă, învățare remedială, formarea continuă a profesorilor, după cum s-au efectuat deja evenimente și excursii tematice de asemenea din PNRR, deci, cu alte cuvinte, sume foarte consistente aici”, a adăugat șefa ISJ Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *