Iaşul și Suceava, cele mai tinere oraşe din ţară!

* în 2012, media de vârstă în Iași era de 39 de ani, urcând la 39,1 în 2020 şi tot 39,1 ani este în prezent

* în comparaţie, un alt centru universitar, Cluj-Napoca, avea o medie de vârstă de 35 de ani în urma cu două decenii, pentru a ajunge în prezent la aproape 42,6 de ani, aproape de Bucureşti (43 ani)

* pe grupe de sex, vârsta medie în Iaşi este de 37,9 ani la bărbaţi şi 43,6 ani la femei, în timp ce media pe ţară este de 40,5 ani la bărbaţi şi 43,6 ani la femei

Datele Institului Naţional de Statistică confirmă temerile autorităților referitoare la îmbătrânirea populației. Mai mult, în unele județe fenomenul ia proporții, cele mai „bătrâne” județe din ţară fiind astăzi Teleorman (vârsta medie e de 46,8 ani), Vâlcea (46,1 ani), Brăila (45 ani), Olt (44,7 ani), Hunedoara (44,5 ani), Mehedinți (44,5 ani), Buzău (44,5 ani) Caraş-Severin (44 ani).

La polul opus, cele mai tinere județe sunt Iași, Ilfov, Suceava și Bistrița Năsăud, cu vârsta medie a locuitorilor în jurul a 40 de ani.

Dintre toate aceste județe, Iaşul a fost constant la acest capitol, întrucât, în 2012, media de vârstă în „dulcele târg” era de 39 de ani, urcând la 39,1 în 2020 şi tot 39,1 ani este în prezent. În comparaţie, un alt centru universitar, Cluj-Napoca, avea o medie de vârstă de 35 de ani în urma cu două decenii, pentru a ajunge în prezent la aproape 42,6 de ani, aproape de Bucureşti (43 ani).

Defalcat, pe grupe de sex, vârsta medie în Iaşi este de 37,9 ani la bărbaţi şi 43,6 ani la femei, în timp ce media pe ţară este de 40,5 ani la bărbaţi şi 43,6 ani la femei.

Specialiștii consideră că Iaşul are o populaţie tânără deoarece beneficiază de afluxul datorat migraţiei. Este vorba de tinerii veniţi la studii şi care, ulterior, se stabilesc aici, atraşi de locurile de muncă pe care le oferă municipiul şi Zona Metropolitană. De altfel, 60% din totalul locurilor de muncă din municipiu sunt ocupate de tineri.

Dincolo de faptul că e plin de tineri, Iașul este orașul cu cel mai ridicat de fericire al tinerilor, conform altor noi studii.

Orașul este perceput ca fiind cel mai accesibil pentru cei aflați la început de drum, din punct de vedere al costurilor și oportunităților de locuire (prețul chiriilor, posibilitățile de a achiziționa un apartament etc.).

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *