Iașul bate Bucureștiul și Clujul la traficul auto!

* conform celui mai recent studiu referitor la traficul auto, Baia Mare, Iași, Buzău, București și Suceava sunt orașele din România cu traficul rutier cel mai intens, în timp ce la polul opus se află Reșița, Oradea, Brașov, Botoșani și Deva

Studiul adună date din surse locale și științifice pentru a putea oferi cele mai relevante informații tuturor celor care sunt în căutarea orașului sau cartierului potrivit – indexul include date obiective, preluate din Google Traffic, Google Places, Airly, Storia și măsoară o serie de factori cheie  – Trafic, Repere, Calitatea aerului și Imobiliarele – prețul pe metru pătrat) pe care, ulterior, îi transpune într-un scor reprezentativ pentru orașele sau cartierele României. Iar pe de altă parte, în secțiunea „Vocea Cartierelor”, indexul prezintă date subiective preluate de la locuitorii din cartierele incluse pe platformă.

Conform datelor, construite pe baza informațiilor din Google Traffic, în cartierele centrale traficul tinde să fie intens, în timp ce în cartierele de la periferie traficul poate fi mai redus. „Totuși, există o particularitate: dacă aceste cartiere rezidențiale sunt situate spre periferie, traficul poate fi la fel de problematic ca în zonele centrale. De asemenea, se observă că traficul este mai redus în weekenduri, iar cea mai aglomerată zi a săptămânii pare să fie vinerea. Analizând traficul în funcție de  zilele săptămânii, nu am identificat un tipar specific care să fie evident – acest lucru depinde de configurarea urbanistică a orașului (câmpie, deal, munte), de condițiile meteorologice (zăpadă, ploaie, senin), de amplasamentul geografic și de prezența unei centuri ocolitoare, de tranzit. De exemplu, traficul este mai intens în Giurgiu în timpul verii, comparativ cu restul anului, din cauza rolului său de punct de frontieră spre Balcani. În Cluj-Napoca, de asemenea, traficul este cel mai intens în luna august, când orașul găzduiește diverse festivaluri”, spun cei care au realizat studiul.

Conform indexului, cu cât scorul se apropie de 100, cu atât traficul este mai redus în cartierul sau orașul selectat. Zonele din București în care traficul este mai redus sunt Pădurea Băneasa (72,8 puncte), Uranus (27,7), Primăverii (24,9), urmate de Regie (19,8) și 13 Septembrie (14,6). La polul opus, printre cartierele în care traficul este cel mai intens se numără Piața Romană (scor 0), Cartierul Evreiesc (3), Centrul Istoric (3,7), urmate de Cartierul Francez (4) și Piața Victoriei (4,3).

Orașul Reșița se află în prezent pe primul loc în topul orașelor cu cel mai redus trafic dintre orașele analizate, cu un scor de 43,8 puncte, urmat de Oradea (40,4), Brașov (39,1) și Botoșani (38). De asemenea, în topul celor 10 orașe în care traficul este mai redus se regăsesc și Deva (36,8), Alba Iulia (37,4), Drobeta-Turnu Severin (35,6), Arad (36,9), Giurgiu (39,7) și Slatina (32,3).

La polul opus, Baia Mare este orașul în care traficul este cel mai aglomerat comparativ cu traficul din celelalte orașe, obținând un punctaj de doar 12,3. Următoarele orașe cu cel mai intens trafic sunt Iași (15,4), Buzău (18) și București (18,3), dar și Suceava (21,6), Galați (23,2), Timișoara (25,2), Satu Mare (25,4), Brăila (26,3) și Zalău (26,3).

Primele trei cartiere cu cel mai intens trafic dintre cele analizate sunt din București, respectiv Piața Romană (scor 0), Cartierul Evreiesc (3) și Centrul Istoric (3,78). Următoarele cartiere cu trafic aglomerat sunt: Tipografilor din Timișoara (3,9), Cartierul Francez (4), Piața Victoriei (4,3) și Gara de Nord (5) din București, urmate de Centru din Ploiești (6,11), Dorobanți din București (6,19) și Zorilor din Cluj-Napoca (9,3).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *