Iași, cel mai accesibil oraș pentru cumpărarea de locuințe

Conform specialiștilor imobiliari, Iașul a devenit cel mai accesibil oraș dintre principalele centre urbane din România și oferă cea mai mică diferență de preț între locuințele noi și locuințele vechi.

Datele publice arată un număr total de 4.489 de tranzacții imobiliare pe parcursul primelor nouă luni ale anului, cu peste 18% mai puține decât în perioada similară din 2022, o scădere ușor mai ridicată decât media națională de 16%.

Ca și în cazul celor mai multe județe, Iași a raportat scăderi mai mari în prima jumătate a anului, și anume 27% în primul trimestru și 26% în al doilea trimestru, pentru ca apoi să reducă semnificativ decalajul: în al treilea trimestru scăderea a fost de numai 3%.

Între timp, numărul de ipoteci active a fost de 1.799 în același interval de timp, în scădere cu aproape 31%, mult peste media națională de -22%. De altfel, acest lucru este vizibil inclusiv în evoluția trimestrială: -44% în Q1, -38% în Q2 și o temperare la -7% în Q3.

Cea mai mică diferență de preț între locuințe noi și locuințe vechi

Dintre cele șase orașe incluse în acest raport – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Iași este aglomerarea urbană cu cele mai mici prețuri la locuințe, indiferent că vorbim despre complexuri rezidențiale noi sau locuințe aflate cel puțin la a doua vânzare.

Locuințele noi din Iași s-au scumpit cu 6% în perioada ianuarie – septembrie 2023 comparativ cu ianuarie – septembrie 2022 și au ajuns la un preț mediu de 1.412 de euro pe metru pătrat.

În schimb, locuințele vechi din Iași s-au scumpit într-un ritm mai accelerat, cu aproape 10% în același interval de timp. Astfel, prețul mediu a ajuns la 1.403 euro pe metru pătrat, iar diferența de preț dintre locuințele noi și cele vechi a scăzut la numai 1%. De altfel, aceasta este cea mai mică diferență procentuală de preț între locuințele noi și cele vechi în rândul celor șase orașe analizate.

Prețurile mai mici la locuințe comparativ cu alte mari orașe din țară se reflectă și pe segmentul chiriilor. 284 de euro pentru o garsonieră, 404 euro pentru un apartament cu două camere și 500 de euro pentru un apartament cu trei camere.

Totuși, comparativ cu achiziția directă de locuințe, chiriile au avut un ritm de creștere de aproximativ două ori mai mare, cuprins între 14% pentru apartamentele cu două camere și 16% pentru apartamentele cu trei camere, în timp ce prețurile solicitate pentru garsoniere s-au majorat cu 15%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *