Guvernul refuză Iașului construirea Institutului Regional de Boli Cardiovasculare!

* deznodământul era cumva previzibil, dat fiind faptul că Ministerul Sănătăţii a elaborat criterii dezavantajoase pentru finanţarea prin PNRR a spitalului ieşean

Ministerul Sănătății a selectat ieri 27 de spitale publice care vor fi construite sau modernizate cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în urma unui proces de evaluare dintr-o listă inițială de 49 de obiective.  Cele 27 de spitale au fost selectate în urma unui proces de evaluare în două etape. În prima etapă, finalizată la sfârșitul anului trecut, au fost selectate 42 de spitale. Evaluarea s-a făcut pe baza a şapte criterii de ierarhizare pentru selecția unităților medicale.

Potrivit listelor publicate de minister, cele mai mari punctaje au fost primite de Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, pentru construirea unui centru chirurgical cardiovascular, de Spitalul Nr. 2 Vaslui, pentru construire de secții, și de Spitalul Județean de Urgență Bistrița, pentru construirea unei clădiri noi. Din cele 27 de spitale selectate, 6 unități (22% din total) sunt militare – 4 ale MApN (Sibiu, Pitești, Craiova și Brașov), unul al SRI (Balotești) și unul la MAI („Gerota” din București). „Majoritatea cofinanțărilor sunt de cel mult 5%. Există doar două proiecte cu cofinanțări de mai mari, unul cu 40%, iar altul cu 30%”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Marele perdant rămâne Iaşul, care figura pe lista lungă a ministerului cu proiectul construirii şi dotării Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV). Deznodâmântul era cumva previzibil, dat fiind faptul că Ministerul Sănătăţii a elaborat criterii dezavantajoase pentru finanţarea prin PNRR a spitalului ieşean. Metodologia lansată în ceea ce priveşte prioritizarea investiţiile în infrastructura publică de sănătatea avut la bază o serie de criterii care au dezavantajat marile centre universitare, implicit şi Iaşul. Într-o primă etapă, au fost selectate doar investiţii care nu depăşesc 206,88 milioane euro, fără TVA. Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Iaşi a depăşit această suma, fiind estimat la peste 300 milioane euro, dar cu toate acestea a rămas pe lista lungă. Au intervenit însă criterii de selecţie care avantajează investiţiile naţionale. Acestea au primit 10 puncte comparativ cu cele regionale, care au beneficiat de doar 5 puncte.

Un alt punctaj care a dezavantajat Iaşul este faptul că spitalele amplasate în marile centre universitare, București, Iași, Cluj, Mureș, Timiș, Dolj au primit 1 punct, iar celelalte, 5 puncte. A fost un criteriu cel puţin ciudat, în condiţiile în care marile centre universitare au nevoie de cele mai mari investiţii de vreme ce ele concentrează cei mai buni medici din sistemul de sănătate.

500 de paturi de spitalizare, 19 săli de operație…

Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi a fost structurat pe mai multe sectoare, urmând a avea 500 de paturi, din care 450 la spitalizare continuă şi 50 la spitalizare de zi. În proiect sunt propuse 19 săli de operaţie. Pe lângă spitalul propriu-zis, va exista un centru de cercetare, un hotel pentru vizitatori, un hotel pentru personalul medical, clădiri tehnice, grădiniţă şi parcări subterane şi supraterane, amenajări exterioare. Prin costruirea unei grădiniţe se urmăreşte atragerea cadrelor medicale din alte localităţi. Durata totală de realizare a investiţiei este de 48 luni, iar costurile totale au fost estimate la 330 milioane de euro.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *