Un prădător periculos pentru oameni atacă prin pădurile Moldovei!
* statul a aprobat, pentru acest sezon, uciderea a 1.119 şacali doar în regiunea de nord-est a ţării, cea mai mare cotă de recoltă fiind rezervată Vasluiului – 673 exemplare! * şacalii au atacat şi ucis, la Suceava, săptămâna aceasta, într-o singură noapte, 60 de oi * cea mai afectată zonă din regiune este cea a județului Vaslui, unde se estimează că trăiesc câteva mii de exemplare!
După ce, recent, șacalii au apărut pe raza județului Botoșani, apoi la Neamț, Bacău, Iași și Vaslui, zilele trecute au făcut primele victime în județul Suceava. Un crescător de oi din satul Sf. Ilie, comuna Șcheia, județul Suceava a rămas într-o singură noapte fără 60 de oi, din cele 240. Alte zece au fost grav rănite și urmează ca medicul veterinar să stabilească dacă mai pot fi salvate.
Păgubitul crede că atacul a fost dat de o haită de câini sălbăticiți, însă medicul veterinar de la Circumscripția Șcheia, Cristian Teodoreanu, bănuiește că este vorba de animale sălbatice, în speță șacali. „După părerea mea, câinii nu prea puteau face așa ceva, mai degrabă să fi fost niște animale sălbatice, puțin probabil câini. Oile s-au sufocat, s-au înădușit una pe alta, s-au călcat una pe alta. Cele mai multe au murit de spaimă, de frică… nu toate sunt mușcate”, a declarat medicul Cristian Teodoreanu.
Cea mai afectată zonă din regiune este cea a județului Vaslui, unde au fost semnalate numeroase atacuri ale șacalilor la gospodăriile cu animale și unde se estimează că trăiesc în jur de 500 de exemplare, în special pe Valea Prutului.
Prezenţa acestui prădător periculos pentru oameni pe raza judeţelor din nord-estul țării a fost posibilă și pe fondul modificării climei, în special în urma fenomenului de încălzire a vremii, șacalul neexistând, practic, în zonă în urmă cu 12 ani!
Statul a aprobat, pentru acest sezon, uciderea a 1.119 şacali doar în regiunea de nord-est a ţării, cea mai mare cotă de recoltă fiind rezervată Vasluiului – 673 exemplare! La Bacău pot fi uciși 116 șacali, la Iași – 150, Botoșani – 121, Neamț – 48, Suceava 11.
Specialiştii susţin că şacalul – specie care provine din Orientul Apropiat – s-a răspândit în zona Moldovei deoarece are multă hrană în zonă, şoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un dușman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase. „Noi, zoologii, nu îl iubim foarte mult pentru că nu e o specie a noastră. Pentru speciile de plante invazive, spre exemplu, Comisia Europeană reglementează ca ele să fie limitate, dar în orice caz nu este o prezenţă de dorit în habitatele naturale din preajma orașului. Problema majoră este că vrem să avem o diversitate cât mai mare, iar o astfel de specie invazivă poate afecta celelalte specii care nu au mecanisme de apărare contra sa”, a afirmat profesorul Ion Constantin, specialist în zoologie.
Șacalul, care devine o problemă majoră pentru fauna județelor din zona Moldovei, este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă şi cu botul ascuţit.
Şacalul comun, cel mai răspândit în această parte a țării, cunoscut și ca şacalul auriu, trăia, până în urmă cu 10-15 ani doar în sudul țării, în Dobrogea și în Delta Dunării, dar a avansat pe cursul râurilor spre zone mai înalte și mai reci.
În multe situaţii, şacalul îşi asigură hrana din puii de iepuri sălbatici sau de mistreţi, afectând, în acest mod, fondul cinegetic.