Veșmintele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi schimbate!

* vechile veșminte vor fi donate unei biserici cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva * actualmente există la Catedrala Mitropolitană din Iași între 20 și 30 de veşminte aduse de creştini pentru binecuvântările primite de la Cuvioasă

Aproape necunoscut credincioșilor, obiceiul schimbării veşmintelor cu care sunt acoperite moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva are loc de cinci ori pe an!

În acest an, veșmintele Sfintei vor fi schimbate pe 11 octombrie, cu o seară înainte de pelerinajul Calea Sfinţilor, apoi de Crăciun.

Sfânta va primi un alt veșmânt, nou, la începutul Postului Mare, de o nuanță ceva mai închisă, pentru a marca perioada postului cel mai important pentru ortodocși.

În ajunul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, veşmântul va fi schimbat iarăşi cu unul alb, care va fi lăsat până după Rusalii.

Ultima schimbare de veșminte va avea loc după Perioada sărbătorilor închinate Învierii, când Sfânta Parascheva va primi, din nou,straie noi, confecționate dintr-un material special sau din catifea brodată.

Pr. prof dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, precizează că veșmintele au forma unei cruci, lungă de 250 m şi lată de un metru, lungimea braţelor fiind de 1,50 m. În mijlocul crucii, în dreptul mâinilor Sfintei veşmântul are cusută o cruce sau monograma cu Iisus Hristos (XP).

Veşminte Sfintei sunt făcute doar la Mănăstirea Galata, Mănăstirea „Sfântul Atanasie” Copou, din Iaşi, Mănăstirea Văratec din judeţul Neamţ, Mănăstirile Pasărea şi Ţigăneşti din Arhiepiscopia Bucureştilor.

Conform mărturisirilor pr. prof dr. Ion Vicovan, Ca binecuvântare şi mângâiere, ca dar sau ca întărire în credinţă, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a început după 1989 să ofere unor biserici aceste veşminte. Dacă, la început, grija procurării veşmintelor ce trebuiau să acopere moaştele Sfintei Parascheva a căzut în grija Administraţiei Centrului Eparhial, astăzi tot mai mulţi creştini care vin şi se închină la Iaşi în zilele hramului doresc să le comande pentru a-i mulţumi Sfintei Parasheva, cea care i-a ajutat în diferitele lor necazuri.

Actualmente există la Catedrală între 20 și 30 veşminte aduse de creştinii iubitori de Hristos şi mulţumitori pentru binecuvântările primite de la Cuvioasa Parascheva.

Veşmintele schimbate ale Sfintei Parascheva sunt dăruite de Înalt Prea Sfinţia Sa Mitropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul Sfintei Parascheva.

Din anul 2013 există o condică specială păstrată în Catedrala Mitropolitană în care se precizează când s-a schimbat veşmântul, cine a participat la acest ritual şi dacă s-au semnalat nereguli privitoare la veşminte, sfintele moaşte etc.

De fiecare dată când este schimbat veşmântul Sfintei Parascheva, în această condică se semnalează dacă ultimul sigiliu este intact sau deteriorat, apoi este pus veşmântul cel nou, se curăţă şi racla sfintei, pentru că în timp se adună praf, bucăţele de busuioc, foi împăturite. După ce este aşezat veşmântul cel nou, veşmântul vechi este împăturit şi dus la Reşedinţa Mitropolitană, unde secretarul mitropolitan are o listă, întocmită cu binecuvăntarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, în care sunt trecute toate veşmintele şi parohia la care trebuie să ajungă fiecare dintre acestea.

Diana MITREA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *