Primul caz de gripă, la Iași, în acest sezon

Conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, în săptămâna 14 – 20 noiembrie s-au înregistrat 6.896 cazuri de infecții respiratorii acute: 5.579 sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 1.316 sunt pneumonii și un caz de gripă la grupa de vârstă 50-64.

Potrivit raportărilor, în săptămâna menționată s-au înregistrat cu 19,42% mai multe cazuri față de săptămâna 07 – 13.11.2022. Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidența cea mai mare pentru infecțiile acute de căi respiratorii superioare (IACRS) și pneumonii este la grupa de vârstă 5–14 ani. În intervalul de timp menționat, nu s-a înregistrat niciun deces ca urmare a infecțiilor respiratorii acute.

De asemenea, în săptămâna 14 – 20.11.2022 au fost raportate 189 de internări (cu 19 mai multe față de săptămâna anterioară), reprezentând 2,74% din numărul total de cazuri: IACRS (infecții virale ale căilor respiratorii superioare) – internări 97; Pneumonii – internări 92.

Referitor la campania de vaccinare antigripală, conform ultimelor date

centralizate, de la începutul lunii octombrie și până astăzi, 23 noiembrie 2022, s-au vaccinat 62.392 de persoane din județul Iași, cu 3545 mai multe față de saptămâna anterioară. Pentru sezonul rece 2022-2023, D.S.P. Iași a catagrafiat 87.573 persoane, considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire și care doresc să se vaccineze antigripal. Reamintim că 77.645 doze de vaccin antigripal au fost repartizate până în prezent Direcției de Sănătate Publică Iaşi.

Recomandări

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă:

  • Evitarea, pe cat posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave.
  • Folosirea batistei de unică utilizare;
  • Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave.
  • Respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe;
  • Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.
  • Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
  • Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *