Politicienii punctează în bătălia pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară de la Miroslava
* Ministerul Sănătății a emis Avizul de oportunitate pentru viitorul Institutul Regional de Cardiologie, pas decisiv pentru includerea proiectului în lista celor finanțate în cadrul Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești, după ce, în 2023, respinsese proiectul prezentat de Consiliul Județean Iași * ministrul Rafila a anunțat că lista proiectelor propuse spre finanțare va fi aprobată prin hotărâre a Guvernului, urmând contractele de finanțare multianuale încheiate între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și beneficiari * finanțarea se va derula pe parcursul a cinci ani, ceea ce – dacă nu va fi o nouă fumigenă electorală, va face ca Iașul să aibă un spital regional de cardiologie pe la sfârșitul anului 2029!
La începutul anului trecut, proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară din Iași, care ar urma să fie ridicat la Uricani, a fost scos din lista celor finanțate în cadrul Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești.
La acea dată, ministrului Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), susținea că refuzul nu reprezintă o surpriză, deoarece Consiliul Județean Iași (condos de PNL), deși știa de multă vreme că Guvernul a emis o hotărâre care limita finanțarea spitalelor noi la 200 de milioane de euro, a mers mai departe cu proiectul. „Cei de la Consiliul Județean Iași au venit cu un proiect care a depășit această sumă substanțial și au mai fost anumite constatări de la nivelul Comisiei Europene. Examinând proiectul de aici, costurile acestui proiect, comparativ cu proiectul de la București și nu mă refer la dimensiunea proiectului, care la Iași era de două ori mai mare decât cel de la București, ci mă refer la costurile care reveneau pentru un pat de spital care se apropiau de 1 milion de euro, ceea ce era mult mai mult față de costurile care erau pentru un Institut cu un profil similar”, a declarat, la Iași, vara trecută, Alexandru Rafila.
În plus, a lăsat să se înțeleagă ministrul de atunci și de acum, adevăratul motiv care a contribuit decisiv la respingerea proiectului a fost valoartea uriașă a consultanței, de 60 de milioane de euro, fapt care l-a determinat pe Rafila să exclame: „60 de milioane de euro consultanță, ca să faci un spital pentru care există studiu de fezabilitate, e oarecum original!”. Și a recomandat celor de la CJ să recalculeze costurile și să încerce din nou, cu un proiect ceva mai „slim” din punct de vedere al finanțării. Asta deoarece, în sfârșit, administrația județeană a priceput că nivelul de finanțare prin PNRR este de 95 la sută pentru obiectivele evaluate la mai puțin de 150 de milioane de euro și 60 la sută pentru cele mai scumpe de 300 de milioane.
CJ s-a conformat, a tăiat din prețul avansat (de la 500 la 350 de milioane de euro), însă… proiectul a fost depus „la sertar”.
Logic, pentru că se apropie campania electorală, proiectul a fost scos din nou pe birou de ministrul Rafila, care a anunțat, zilele trecute, că – surpriză! – „Ministerul a emis Avizul de oportunitate a obiectivului de investiții, pas decisiv pentru includerea proiectului în lista celor finanțate în cadrul Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești”.
Așadar, Rafila a anunțat că lista proiectelor propuse spre finanțare va fi aprobată prin hotărâre a Guvernului, urmând contractele de finanțare multianuale încheiate între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și beneficiari.
Finanțarea se va derula pe parcursul a cinci ani, ceea ce, dacă nu cumva va fi o nouă fumigenă electorală, Iașul va avea un spital regional de cardiologie pe la sfârșitul anului 2029, începutul anului 2030!
În prezent, România ocupă locul 3 în Europa în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. În zona de Nord-Est și Sud-Est a României la o populaţie de 5,5 milioane de locuitori s-a înfiinţat în 1995 Institutul de Boli Cardiovasculare ,,Prof.Dr. George I.M. Georgescu” laşi cu un număr de 130 de paturi, adică 42.370 locuitori/pat. faţă de 13.902 locuitori/pat pentru restul spitalelor din ţară.
Conform planurilor prezentate, viitorul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară va reprezenta „un Holding de clinici” destinat tratamentului bolilor cardiovasculare, al recuperării cardiologice, precum şi alte activităţi.
Acesta va cuprinde:
Ambulatoriu,
Triajul pentru primirea urgenţelor şi a bolnavilor acuți;
Clinica de internări de zi; Clinica de chirurgie cardiovasculară adulţi;
Clinica de chirurgie cardiacă infantilă (unică în Estul României);
Clinica de Cardiologie Medicală; Clinica de Prevenție și Recuperare Cardiovasculară;
Clinica de Ingrijiri Paliative Cardiovasculare (unică în țară);
Clinica de Insuficiență Cardiacă, Asistare Hemodinamica si Transplant (unică în România);
Clinica de Hemodinamica și Imagistica Intervențională;
Clinica de Terapii Endovasculare (unică în România);
Clinica de Radiologie și Imagistică Medicală;
Clinica de Cardiologie Pediatrică și Malformații Cardiace Congenitale;
Clinica de Cardiologie Fetală, Neonatologie și Malformații Cardiace Critice (unică în țară);
USTACC pentru copii cu malformații cardiace critice;
Clinica de Stabilizare și Tratament al Urgențelor Cardiace Majore;
Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă (adulți și copii);
Clinica de Electrofiziologie și Aritmologie (unică în România);
Clinica de Chirurgie Vasculară, Picior Diabetic și salvare a membrelor;
Clinica de Angiologie, Flebologie și Limfologie (unică în România);
SPLIAAM (Supraveghere, Prevenție și Limitare a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale);
Serviciul de Anatomie Patologică;
Bloc operator (15 săli de operații din care 5 hibride, 2 săli de electrofiziologie și 3 săli de cateterism cardiac și angiografie);
Sterilizare;
Departament de Cercetare aplicată și Studii Medicale (unic în România);
Policlinică (Toate serviciile clinice+ Stomatologie, Ginecologie, Diabet și Boli Medabolice, Boli Infecțioase, Epidemiologie, Urologie, Nefrologie, Medicină Internă, Nutriționist, Psihologie, Pneumologie și Somnologie, Ortopedie și Protezare a Membrelor, Chirurgie Plastică);
Serviciul Îngrijiri la domiciliu.
Sabina PANCU