Breaking
vin. mai 24th, 2024

* materialul urma să ajungă în atelierele meșterilor lutieri pentru confecționarea instrumentelor muzicale de calitate, în special a viorilor de înaltă valoare * lemnul de paltin creț este o specie rară și nu se regăsește în lista oficială cu prețul de referință al materialelor lemnoase, iar vânzătorii vând la negru acest tip de lemn, la un preț supraevaluat * valoarea celor câțiva bușteni confiscați era de 5.000 de euro

Agenții Secției de Poliție Rurală Marginea au reperat în trafic, miercuri seara, pe raza comunei Horodnic de Sus, județul Suceava, o autoutilitară înmatriculată în alt județ, despre care dețineau date că este implicată în transporturi ilegale de paltin de munte creț, materialul lemnos ce ajunge să fie comercializat pe raza județelor vecine la un preț însemnat, în vederea fabricării de instrumente muzicale, respectiv viori.

Șoferul autovehiculului, din municipiul Reghin, județul Mureș, a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei, precum și un aviz de însoțire, fiind înscrisă cantitatea de 2,52 m.c. lemn de foc.

Întrucât s-a constatat că transportul de materiale lemnoase nu corespunde cu elementele înscrise în avizul de însoțire, autoutilitara  a fost condusă la punctul de descărcare de pe raza Ocolului Silvic Marginea, în vederea inventarierii și luării măsurilor legale. În urma activităților de inventariere desfășurate de către personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, a rezultat că în autoutilitara se afla cantitatea de 2,56 m.c. specia paltin de munte, în condițiile în care în avizul de însoțire era înscris sortimentul lemn de foc.

Pentru acest motiv, șoferul a fost amendat, iar cantitatea de lemn de paltin de munte a fost confiscată și predată în custodie lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Marginea.

Valoarea reală a materialului lemnos transportat este de aproximativ 25.000 lei (5.000 euro), iar, din datele obținute, rezultă faptul că, în zona județului Mureș, acesta se vinde la suprapreț.

Lucrătorii silvici au menționat faptul că lemnul de paltin creț, este o specie rară de lemn și nu se regăsește în lista oficială cu prețul de referință al materialelor lemnoase, iar vânzătorii vând la negru acest tip de lemn la un preț supraevaluat.

De menționat faptul că, „în ianuarie 2024, aceeași polițiști din cadrul SPR Marginea au confiscat un transport similar, abordând cu profesionalism un segment infracțional distinct în ceea ce privește activitatea ilicită în spectrul silvic. Provocările permanente în acest domeniu impun o prezență tot mai intensă a polițiștilor și o manieră proactivă de lucru, în sistem integrat, cu reprezentanții celorlate instituții și entități cu atribuții în domeniu dar și o pregătire profesională crescută a polițiștilor”, a transmis IPJ Suceava.

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *