Investițiile imobiliare, detronate! Parcurile fotovoltaice, de patru ori mai profitabile
* un parc fotovoltaic construit pe o suprafață de 1 hectar poate aduce încasări lunare de până la 12.000 de euro, bani proveniți din vânzarea energiei către rețeaua națională * oportunitățile de finanțare europeană în acest domeniu, care pornesc de la 450.000 euro/ proiect și pot ajunge la 20 de milioane de euro/ proiect, acoperă aproape toate cheltuielile posibile
Parte a ultimelor domenii strategice încă nealterate de concurență, parcurile fotovoltaice oferă – spun specialiștii – o combinație unică între profitabilitate și sustenabilitate pentru cel puțin următoarele trei decenii. „Investițiile în parcuri fotovoltaice se remarcă drept cea mai rapidă și avantajoasă modalitate de generare a veniturilor pasive. Acestea oferă o soluție eficientă, sigură și stabilă, depășind semnificativ avantajele investițiilor imobiliare tradiționale. Spre exemplu, în timp ce recuperarea unei investiții imobiliare poate dura între 17 și 22 de ani, un parc fotovoltaic permite amortizarea costurilor în doar 6 ani, folosind fonduri proprii, și chiar în 3,5 ani, atunci când se accesează fonduri europene”, consideră Petru Luhan, CEO al unei companii specializate în accesarea fondurilor europene și proiectare în energie regenerabilă.
Acesta susține că oportunitățile de finanțare europeană în acest domeniu, care pornesc de la 450.000 euro/ proiect și pot ajunge la 20 de milioane de euro/ proiect, acoperă aproape toate cheltuielile posibile, de la achiziția de echipamente tehnologice la licențe și alte resurse esențiale.
Energia regenerabilă – cea mai bună sursă de venituri pasive în Europa
Un parc fotovoltaic construit pe o suprafață de 1 hectar poate aduce încasări lunare de până la 12.000 de euro, bani proveniți din vânzarea energiei către rețeaua națională. „În ciuda unor potențiale întârzieri birocratice, România se evidențiază printr-o eficiență relativ ridicată în derularea proiectelor de energie regenerabilă comparativ cu alte state europene. Cofinanțarea necesară poate proveni din credite obținute cu sprijinul EMAS Business Consulting, reducând semnificativ riscurile financiare ale investitorilor. Noi am dezvoltat conceptul One Stop Shop pentru oricine dorește să facă investiții în sectorul energetic pentru a simplifica procesul. Beneficiarul vine la noi, ne spune câți MW dorește să construiască, iar noi ne ocupăm de tot: identificăm terenul potrivit, realizăm proiectarea completă, obținem toate autorizațiile necesare, accesăm fonduri europene și asigurăm cofinanțarea prin bănci partenere. De asemenea, EMAS Energy Construct SRL din cadrul grupului nostru construiește parcurile fotovoltaice pentru clienții noștri. Această abordare acoperă toate aspectele, de la achiziția de echipamente (panouri fotovoltaice, structuri metalice, invertoare), până la sisteme avansate de monitorizare și licențe”, explică expertul Petru Luhan.
Desigur, locația are un rol determinant în acest tip de afacere, fiind căutate terenurile apropiate de rețelele de distribuție pentru a minimiza costurile de racordare, dar și terenurile pentru care nu sunt necesare planuri urbanistice zonale (PUZ).
Durata totală pentru obținerea finanțării și implementarea unui parc fotovoltaic variază între patru și cinci luni, incluzând evaluarea dosarului de către Ministerul Energiei.
Obținerea avizelor necesare, cum ar fi Avizul Tehnic de Racordare (ATR) și toate avizele necesare, precum si obtinerea Autorizatiei de Construire pot dura intre 4-8 luni. Ulterior, construcția parcului, testarea terenului, achizitia instalațiilor, etc. pot fi finalizate în câteva luni, ceea ce permite generarea de venituri aproape imediat după finalizarea proiectului.
Parcurile fotovoltaice rămân funcționale până la 30 de ani, cu costuri de mentenață minime.