EXPLOZIV! Poliția cere desfiinţarea urgentă a benzilor roşii de pe trotuarele Iașului!

* Inspectoratul de Poliție Județean Iași a solicitat desființarea de îndată a tronsoanelor impracticabile și remedierea zonelor neconforme în 30 de zile, în caz contrar Primăria Iaşi va fi sancționată contravențional

 

Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA) Iași a solicitat, în repetate rânduri, „desființarea în regim de urgență a benzilor roșii nesigure” de pe trotuareledin oraș, considerând că atât pietonii, cât și cei ce circulă pe banda roșie sunt expuși pericolelor iminente. „Cu atât mai mult sunt predispuse accidentărilor categoriile vulnerabile: părinții cu cărucioare, persoanele cu dizabilități, copiii, vârstnicii etc. În momentul de față, aceste benzi roșii nedreptățesc pietonii, ocupând abuziv spațiul de pe trotuar, dar și utilizatorii de mijloace de transport prietenoase cu mediul, expunându-i la riscuri”, transmiteau, cu câteva luni în urmă, cei de la APTA.

Cei de la APTA au mers mai departe și au depus o analiză de 80 de pagini la Inspectoratul de Poliție Județean Iași, document ce conține neregulile de pe benzile roșii. Urmare a acestui demers, Poliția a efectuat propriul studiu referitor la cauză, accentuând în detaliu problemele sesizate.

Comunicate de curând, rezultatele studiului sunt cât se poate de surprinzătoare. „Inspectoratul de Poliție Județean Iași a solicitat desființarea de îndată a tronsoanelor impracticabile și remedierea zonelor neconforme în 30 de zile, în caz contrar Primăria Iaşi va fi sancționată contravențional. De altfel, IPJ a constatat că toate traseele de piste analizate nu corespund standardelor în vigoare, fiind pusă în pericol siguranța pietonilor și a utilizatorilor de biciclete. Analiza poliției confirmă și susține efortul nostru de a solicita administrației desființarea de urgență a benzilor roșii improprii și periculoase de pe trotuare. Aducem aminte că ne-au fost comunicate de către ieșeni o mulțime de accidente grave ce au avut loc pe aceste benzi pe trotuare, riscul de a se produce noi accidente fiind permanent cât timp acestea există”, spun cei de la APTA.

Într-un document adresat Primăriei Iaşi, IPJ recomandă ca pentru tronsoanele de pistă pentru care nu se pot asigura condiţii optime pentru desfăşurarea traficului bicicliştilor, respectiv al pietonilor, să fie desființate temporar aceste amenajări, „până la asigurarea condiţiilor optime de exploatare şi de viabilitate a acestora”.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *