Din cauza unor case din comuna Aroneanu, avioanele nu pot ateriza la Iași, pe timp de ceață!

* „Aeroportul Iaşi are CAT 1 exclusiv din cauza existenței unor obstacole (7 case cu înălțime mai mare decât limita stabilită prin regimul de servituti aeronautice) aflate în comuna Aroneanu, și nu din motive tehnice. S-au făcut demersurile legale necesare, singurele posibile în acest context, pentru a obține anularea autorizațiilor de construire și demolarea caselor, în instanță. Aceste imobile ne împiedică să avem o categorie superioară” – Romeo Vatră director general Aeroportul Internațional Iași 

De mai multă vreme, însă numai și numai în momentele în care ceața densă se așeza peste Aeroportul Internațional Iași, zeci de curse aeriene au fost trimise la aterizare către alte aerogări, din regiune și din Capitală.

Dată fiind această situație, stânjenitoare pentru un aeroport de anvergura celui din capitala Moldovei, directorul general al aerogării, Romeo Vatră, a ținut să precizeze că Aeroportul Iași are asigurate toate condiţiile tehnice pentru navigarea pe vreme cu vizibilitate redusă. Sistemul de navigare instrumentală pentru vizibilitate redusă – ILS (Instrumental Landing System) al Aeroportului Iași a fost instalat chiar în această toamnă, înlocuindu-l pe cel vechi, investiție realizată de către ROMATSA.

Vatră reamintește că Aeroportul Iaşi are CAT 1, „exclusiv din cauza existenței unor obstacole (7 case cu înălțime mai mare decât limita stabilită prin regimul de servituti aeronautice) aflate în comuna Aroneanu, și nu din motive tehnice”.

Cum s-a ajuns în această situație

„E o situație pe care am moștenit-o și facem eforturi să o rezolvăm. S-au făcut demersurile legale necesare, singurele posibile în acest context, pentru a obține anularea autorizațiilor de construire și demolarea caselor, în instanță. Aceste imobile ne împiedică să avem o categorie superioară.

Până la finalizarea proceselor și epuizarea tuturor căilor legale, având hotărâri definitive, Aeroportul nu are alte soluții prin care să recupereze CAT 2 pe capătul 14 al pistei de decolare-aterizare.

Instalarea unui alt sistem de navigatie ILS pe capătul 32 al pistei (Sud) nu ajută. Din cauza obstacolelor aflate la sud de aeroport (dealul Păun și releul de la Bucium), putem obține cel mult CAT 1, conform evaluărilor preliminare ale specialiștilor ROMATSA, acesta fiind un scenariu pe care l-am luat deja în calcul.

Ceața care a afectat pasagerii timp de două zile și a condus la anularea mai multor zboruri a fost adusă de pe bazinul Prutului, fiind foarte densă, cu vizibilitate pe verticală de doar 30 m. Astfel a fost blocată orice posibilitate de aterizare în condiții de siguranță, fiind necesară redirecționarea zborurilor către alte aeroporturi.

Chiar în condițiile în care am fi avut CAT 2, la vizibilitatea existentă, tot nu am fi evitat anularea zborurilor, în cea mai mare parte. De altfel, nici pe aeroportul Bacău, în anumite perioade, nu s-au putut efectua zboruri din cauza fenomenului de ceață densă, deși acol9 există ILS CAT 2.

Anularea zborurilor este decisă de către companiile aeriene, care au responsabilitatea de a comunica starea zborurilor afectate atât pasagerilor lor cât și aeroportului. Operatorii aerieni, operatorul aeroportuar și companiile de handling au sarcina de a asigura operarea zborurilor în deplină siguranță pentru pasageri.

Anul viitor investim 3,5 milioane euro în modernizarea sistemului de balizaj la pistă, ceea ce va facilita pe viitor obținerea categoriei CAT 3.

Aeroportul Iaşi funcționează non stop și, indiferent de conditiile meteo, asigurăm în această perioadă a sărbătorilor toate condițiile privind securitatea și siguranța pasagerilor”, a transmis Romeo Vatră.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *