Depresia face ravagii printre ieșeni
Peste 5.300 de pacienți au ajuns la camera de gardă de la Institutul de Psihiatrie „Socola”, în primele luni ale acestui an, fiind diagnosticați cu depresie, mai bine de jumătate fiind femei. Cifra este mare, ținând cont de faptul că, în 2020, erau 4.720 pacienți diagnosticați și internați cu depresie (aproape 3.000 fiind femei), în 2021 numărul acestora a crescut la 5.803, anul următor a ajuns la aproape 6.000, iar anul trecut la aproape 7.700 astfel de cazuri.
Din nefericire, spun specialiștii, există mult mai multe cazuri nediagnosticate, de vină fiind stigmatizarea acestui tip de afecțiune în rândul populației. „Încă există stigma, dar a scăzut numărul celor care sunt interesați că vor fi judecați de cei din jur. Mai sunt și cei care încă au păstrat această nevoie de a nu se afla, mai ales cei de peste 50 de ani… Un pacient care nu doarme până la urmă e un pacient care are nevoie de ajutor. A crescut și numărul de cazuri și numărul de prezentări. Acceptă că au o problemă și sunt trimiși din ambulatoriu, ori de către medicul de familie și acceptă ajutorul”, susține dr. Raluca Modoranu, medic psihiatru în cadrul Institutului „Socola” din Iași.
„Există o oarecare rușine în ceea ce privește identitatea lor. Le e rușine ca ceilalți să vadă că au o problemă. Mulți consideră că a veni la psiholog e despre a veni la psihiatrie sau a lua un tratament, ceea ce e fals. Sunt mulți care merg la privat. Mai ales mulți tineri și adolescenți avem. A crescut adresabilitatea în rândul tinerilor”, explică Irina Mitrea Iliescu, psiholog clinician în cadrul Institutului „Socola” din Iași.
Anul acesta s-a înregistrat un record de candidați la Facultatea de Psihologie din Iași. La sesiunea din iulie, la psihologie concurența a fost de peste 7 candidați pe un loc, iar la psihologie învățământ la distanță – 26,7 candidați pe loc. Pe 8 locuri s-au înscris 200 de candidați! „Am putea să remarcăm faptul că, în linii mari, avem două feluri de candidați. Absolvenții de liceu, care vor o carieră în domeniu, dar și cei care deja au o altă meserie, alte studii și vor o reconversie spre psihologiei. Dorința de a munci cu alți oameni îi face să vină spre psihologie”, susține conf.dr Cornelia Mairean, prodecan Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul UAIC Iași.
Nicușor POPA