Alexia își mișcă degetele!

* Alexia a mișcat deja degetele, în cursul nopții de după operație, este acum conștientă de ceea ce i s-a întâmplat, știe că are ambele membre afectate, știe că a fost operată, știe că mai sunt intervenții chirurgicale… * tatăl Alexiei, care a ajuns ieri după-amiază la Iași, a dezvăluit că fiul său, Eric, aflat și el în autocar, a fost cel care a căutat brațul surorii sale, după ce a văzut că nu-l mai are, l-a găsit și predat salvatorilor

Medicii ieșeni continuă să facă eforturi uriașe pentru a reuși salvarea adolescentei Alexia Tudose, din Botoșani, care a rămas, în noaptea de vineri spre sâmbătă, fără ambele mâini, în urma unui accident rutier petrecut la Pașcani.

Ieri, Alexia a fost supusă unei noi intervenții chirurgicale, șirul operațiilor urmând a continua, pentru reconstrucția structurilor nervoase ale mâinii stângi, iar apoi, după alte câteva zile, pentru acoperirea defectelor cutanate.

Medicul Sidonia Susanu, șefa echipei de medici de la Spitalul de Pediatrie „Sf.Maria”, cea  care a realizat imposibilul, replantând brațele adolescentei, susține că Alexia a mișcat deja degetele, în cursul nopții de după operație. „Putem spune că riscul de necroză la cele două mâini este aproape depășit. Continuăm intervențiile… Starea generală este foarte bună din punct de vedere fiziologic, psihologic face eforturi. Trunchiurile nervoase principale nu au fost ataşate în prima intervenţie, pentru a nu prelungi foarte mult o intervenţie care a fost foarte lungă şi laborioasă. Datorită faptului că evoluţia fetei este foarte bună, spectaculoasă aş putea spune, ne-am decis să reconstruim structurile nervoase astăzi, în speranţa că vom scurta perioada de spitalizare a copilului”, a declarat Sidonia Susanu. Medicul precizează că doar o minune a făcut ca fetița să ajungă cu viață la spital, iar „acest lucru îl datorează celor de la SMURD, cărora le mulţumesc că au făcut eforturi extraordinare să o menţină în viaţă şi să nu piardă mult sânge”.

Pacienta este acum conștientă de ceea ce i s-a întâmplat, știe că are ambele membre afectate, știe că a fost operată, știe că mai sunt intervenții chirurgicale… „Este un copil extrem, extrem de puternic, matur și face eforturi extraordinare să se ajute, să se încurajeze, să se ridice”, a declarat Sidonia Susanu.

„Eric a avut sângele și bărbăția să îi caute mâna surioarei lui

după ce a văzut că nu o mai are…”

Tatăl Alexiei, Florin Tudose, care muncește în Marea Britanie de șapte ani, a ajuns ieri după-amiază la Iași. Acesta a mărturisit că băiatul său, Eric, aflat și el în autocar, i-a cerut iertare că nu a avut grijă de sora lui. „Vă daţi seama că nu este vina lui, sub nicio formă. Nici să nu se gândească vreodată la aşa ceva, pentru că nu are nicio vină. Ne-a povestit că a găsit-o pe sora lui, a trebuit să îi dea câteva palme ca să o trezească, să poată să vadă că e conştientă. Când a văzut că s-a trezit a văzut că nu are o mână. Pentru un copil de 16 ani este un şoc foarte mare. Faptul că a reuşit să fie atât de conştient, atât de perspicace, să acţioneze atât de rapid un copil… pentru mine este un erou”, a spus Florin Tudose.

Tatăl Alexiei a dezvăluit că fiul său a fost cel care a găsit brațul surorii sale și l-a predat salvatorilor.  „Băiatul meu este un erou și în acel moment a fost îngerul păzitor al surioarei lui. El a avut sângele și bărbăția să îi caute mâna surioarei lui după ce a văzut că nu o mai are. Eric Tudose, un copil de doar16 ani…”, a spus tatăl Alexiei, care a precizat că Alexia are acum doi îngeri: frățiorul său, Eric, și medicul Sidonia Susanu.

Poliția și ITM fac cercetări

Alexia, elevă în clasa a IX-a a Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani, se îndrepta, în noaptea respectivă, cu autocarul, alături de membrii ansamblului folcloric „Flori de măr” din Curtești, către Slobozia, unde urma să participe la un festival de folclor. La Pașcani, autocarul, care rula cu viteză mare, a derapat, șoferul a pierdut controlul volanului, a lovit un stâlp și s-a răsturnat în afara părții carosabile, printre victime aflându-se și Alexia, care a avut ambele brațe amputate.

Inspectoratul de Poliție Județean Iași efectuează o anchetă în acest caz, principalul vizat fiind  şoferul autocarului de Botoşani, în vârstă de 62 de ani, care lucra pentru societatea de transport Elegant Glob SRL. Acesta este cercetat penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. „În jurul orei 00.00, polițiștii Biroului Rutier Pașcani au fost sesizaţi prin apel unic de urgenţă 112, despre faptul că pe DJ 208, în afara localității Pașcani a avut loc un accident rutier soldat cu victime omenești. Din primele cercetări efectuate la fața locului, a rezultat faptul un bărbat, din județul Botoșani în timp ce ar fi condus un autobuz, dinspre Valea Seacă către Pașcani, s-ar fi răsturnat în afara părții carosabile. 27 de persoane din autobuz au fost transportate la spital”, a transmis IPJ Iași.

Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi a clasificat evenimentul drept accident de muncă, conducerea instituției desemnând o Comisie care va cerceta accidentul.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *