Un elev ieșean a luat 10 la Bacalaureat fără nicio oră de „meditație” și a fost admis la „universitatea președinților”, în SUA!

Theodor Bulacovschi, şeful de promoţie al Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, consideră că media maximă la Bacalaureat, obținută în acest an, reprezintă „o ultimă verificare, o ultimă validare a performanţelor de până acum, atât din liceu, cât şi din gimnaziu, acesta obținând media 10 și la Evaluarea Națională din urmă cu patru ani!

„ Nu am făcut nicio pregătire în particular, nu am lucrat cu niciun profesor acasă. Rezultatul de la Bacalaureat l-am obţinut în baza utilizării resurselor de la clasă şi a pregătirii personale pe care am făcut-o singur, din cărţi, din caiete, a materiei predate în clasă. În opinia mea, cu susţinerea familiei, cu atenţie la clasă, perseverenţă, oricine poate atinge acest obiectiv fără să fie necesar să apeleze la resurse exterioare”, a spus Theodor Bulachovschi.

În curând, tânărul absolvent va studia la renumita Universitate din Pennsylvania, aflată în Ivy League, unviersitate unde au studiat și unii dintre foștii preşedinţi ai SUA. „Acest rezultat este sfârşitul unei perioade, a liceului, dar şi începutul unei noi serii de aşteptări, a unei noi serii de provocări. Voi merge la o universitate din SUA, care este una dintre universităţile cele mai prestigioase ale lumii. E de acelaşi calibru cu Harvard şi Princeton. Celor care cred că este greu să ajungi la astfel de performanţă le transmit că totul este uşor dacă vreţi să vă urmaţi pasiunea, dacă vă setaţi un obiectiv şi dacă vreţi să ţineţi de el. Un obiectiv nu ar trebui să fie o notă. Ar trebui să vă atingeţi potenţialul. Iar rezultatele, fie că sunt din mediul academic, de la şcoală, din activităţile extracurriculare, sunt o consecinţă a perseverenţei, a efortului depus, nu neapărat obiectivul în sine”, a spus Theodor Bulachovschi.

 

Cu cu 85,2% rată de promovabilitate, Iașul a încheiat prima fază a examenului de Bacalaureat 2023 pe locul trei la nivel naţional, după judeţele Brăila (87,3%) şi Cluj (87,2%), media ratei de promovare la nivel naţional situându-se la 72,8%. Pentru promoţiile anterioare care au susţinut acum examenul de Bacalaureat, promovabilitatea a fost de 31,67%. În actuala sesiune  au promovat 4.165 de candidaţi, dintr-un total de 5.305 de candidaţi prezenţi, 4.032 candidaţi provenind din promoţia curentă, iar 133 din promoţiile anterioare. 30 de elevi au obţinut nota 10 la proba de Limba şi literatura română, 284 au obţinut nota 10 la proba obligatorie a profilului (dintre care la Matematică – 86, iar la Istorie – 198), iar 236 au obţinut nota 10 la proba la alegere a profilului şi a specializării.

 

Patru elevi care au absolvit liceul şi au susţinut examenele de Bacalaureat au reuşit să obţină nota 10 la toate probele. Unul dintre aceștia este de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi, un altul de la Liceul Teoretic „Miron Costin”, iar doi sunt de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”.

Printre cei notați cu 10 se află Elena Stoian şi Juliana Mărgineanu, absolvente ale Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi.

Elena doreşte să studieze Chimia, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, este voluntar în „Tabăra din pridvorul satului”, în comuna Bodeşti, judeţul Neamţ, unde a și primit vestea că este printre „decarii” din acest an la Bacalaureat.

„Mă aşteptam, sincer, la aceste note, pentru că ştiam cât de bine m-am pregătit, dar ştiam şi că am sprijinul sfinţilor pe care i-am rugat să îmi fie alături la examen şi să îmi lumineze mintea. Eu cred sincer că oricât de bine ne-am pregăti, fără Dumnezeu nu facem nimic şi nu am ajunge nimic fără el. A fost o bucurie foarte mare această veste”, a spus Elena Stoian, absolventă a Colegiului „Emil Racoviţă”.

O altă absolventă cu media 10 „zece” la Bacalaureat – Maria Bizim, de la Colegiul „Miron Costin” Iaşi, vrea să studieze tot la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, dar la Facultatea de Litere. „ Nu mă aşteptam chiar să obţin media 10, mai ales la proba de Limba română, unde profesorii sunt mai exigenţi şi este foarte multă subiectivitate. Mă bucur deoarece voi fi admisă cu siguranţă la Facultatea de Litere. De mică mi-a plăcut să citesc şi chiar să scriu poezii. De aceea vreau să studiez în continuare pe profil umanist, a spus Maria.

 

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *