UAIC va transforma Corpul B într-un nou Palat Universitar!

* „Clădirea Corpului B, care acum are un aspect specific arhitecturii vremurilor în care a fost edificată, va căpăta un aspect arhitectural asemănător clădirii Corpului A. Propunerea mea, în acest sens, este să avem două clădiri în oglindă, într-o deplină coerență urbanistică și arhitecturală”, a transmis rectorul UAIC, prof. univ.dr Tudorel Toader * Universitatea a realizat deja expertiza tehnică a clădirii

În urma constatărilor făcute de o comisie tehnică în anul 2007, Corpul B al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – care adăpostește astăzi trei dintre cele 15 facultăți ale Universității –  Economie și Administrarea Afacerilor (aripa stângă), Geografie-Geologie și Biologie (aripa dreaptă) – ar putea avea degradări structurale majore, fiind încadrat în clasa III de risc seismic.

Imobilul are deja afectată fundația – spun specialiștii, iar zidurile prezintă crăpături mari, reprezentând un potențial pericol în cazul unui seism major.

„Reducerea riscului seismic al imobilului a fost motivul pentru care am propus să se intervină asupra clădirii Corpului B. Decizia de efectuare a expertizei în vederea consolidării și reabilitării imobilului a fost luată în ședință BECA. În decembrie 2020, a fost organizată o licitație în vederea expertizării tehnice a clădirii Corpului B, pentru stabilirea riscului seismic și stabilirea măsurilor ce se impun. Firma Maxim Silver Construct SRL din București, câștigătoarea licitației, a realizat expertiza și a propus soluțiile necesare reabilitării și consolidării imobilului. Totodată, a fost realizat un Studiu Geotehnic (Referat nr. 858/08.09.2021) de către SC Tarcan Proiect SRL, dar și o expertiză biologică a lemnului din structura șarpantei, executant fiind Mitropolia Moldovei și Bucovinei – Centrul Mitropolitan de Cercetări – TABOR”, a precizat rectorul UAIC, prof.univ.dr Tudorel Toader.

Prin adresa nr. 23202/16.11.2022, înregistrată la Compania Națională de Investiții cu nr. 65373/17.11.2022, Universitatea a solicitat includerea în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Unități și Instituții de Învățământ de Stat”, pentru finanțarea obiectivului de investiții „Consolidarea, reabilitarea, modernizarea și dotarea corpului B al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași”. Urmează a fi întocmit un proiect tehnic în acest sens, însă, pentru realizarea lucrărilor, se au în vedere și alte surse de finanțare, existând deja demersuri prin PNRR.

„Între timp, au fost executate unele lucrări de reabilitare necesare pentru buna funcționare, constând în: reparație acoperiș, amenajări de laboratoare, amfiteatre, dotări, înlocuire ferestre și uși. Clădirea, care acum are un aspect specific arhitecturii vremurilor în care a fost edificată, va căpăta un aspect arhitectural asemănător clădirii Corpului A. Propunerea mea, în acest sens, este să avem două clădiri în oglindă, într-o deplină coerență urbanistică și arhitecturală”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Corpul B al UAIC a fost construit în două etape, între anii 1953 și 1963. Imobilul este format din două corpuri (B1 și B2), suprafața construită fiind de circa 6.000 mp, iar cea desfășurată la aproape 25.000 mp. Clădirea, al cărui titlu de proprietate a fost obţinut în decembrie 2016, de către actuala conducere a UAIC, a fost intabulată, cu suprafețele de teren aferente, la începutul anului 2019.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *