UAIC reînființează, după 83 de ani, Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Chișinău!

Începând cu anul universitar 2023-2024, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va avea, la Chișinău, în cadrul Universității de Stat din Moldova, un program de studii de licență „Teologie Ortodoxă Pastorală”, cu o durată de 4 ani.

Un acord în acest sens a fost semnat în urmă cu câteva zile de rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, și rectorul USM, conf. univ. dr. Igor Șarov, activitățile didactice urmând a se desfășura, conform declarațiilor rectorului Tudorel Toader, „în aceleași spații în care au funcționat în perioada 1926 – 1940”.

Colaboratoarea aceasta este rezultatul unei inițiative a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, prin Facultatea de Teologie Ortodoxă a UAIC, cu acordul unanim al Sinodului Bisericii Ortodoxe Române. „După 83 de ani, UAIC reînființează Facultatea de Teologie Ortodoxă la Chișinău, ca extensiune a facultății de la Iași, căci, trebuie să reamintesc, facultatea aceasta a funcționat la Chișinău în perioada 1926-1940. Vom coopta ca profesori asociați cadre didactice din cadrul Universității de Stat din Moldova, al cărui Senat a aprobat în unanimitate decizia de reînființare a Facultății de Teologie Ortodoxă”, a declarat prof.univ.dr Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În Republica Moldova nu există, în acest moment, specializarea Teologie didactică, motiv pentru care religia în școli este predată de preoți. „Ne-am dus acolo pe un teren ușor sensibil, cu prudență… Pregătim, deocamdată, dosarul de acreditare provizorie, dar am convingerea că la 1 octombrie vom merge la deschiderea anului universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă, la Chișinău”, a precizat prof. univ. dr Tudorel Toader.

În acest moment, UAIC are în Republica Moldova două extensiuni, la Chișinău (din anul universitar 2016-2017) și Bălți (2010-2011).

În extensiunea din Bălți funcționează specializările Chimie medicală (Facultatea de Chimie), Economia comerțului, turismului și serviciilor (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor), Fizică tehnologică (Facultatea de Fizică) și Inginerie geodezică (Facultatea de Geografie și Geologie), iar la master în specializările Drept European (Facultatea de Drept), Management în turism (FEAA), Fizică aplicată în tehnologiile informației și comunicații (Facultatea de Fizică).

Extensiunea din Chișinău are acreditate – la licență, specializările Kinetoterapie și motricitate special (Facultatea de Educație Fizică și Sport), Teologie ortodoxă pastoral (Facultatea de Teologie Ortodoxă), iar la master – Kinetoterapie în traumatologia sportivă (Facultatea de Educație Fizică și Sport).

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *