UAIC preia Biblioteca de la Freiburg!

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a încheiat, joi, un acord de colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, pentru consolidarea relațiilor de cooperare academică și culturală dintre cele două instituții cu scopul sprijinirii studenților români de pretutindeni care studiază la UAIC și a integrării acestora în comunitatea academică locală.

„Dorim să fie un început pentru realizarea unui parteneriat strategic în folosul științei, culturii educației, în folosul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, al Academiei Române – Filiala Iași și, în egală măsură, a românilor de pretutindeni. Prin acest protocol punem bazele unei colaborări mai ample între Universitate și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, între misiunea academică, științifică, culturală pe care o avem și românii de pretutindeni, în principal tinerii care sunt sau doresc să devină studenții UAIC, dar și mediul academic, științific, cultural din toate țările de pe toate continentele”, a spus prof.univ.dr Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Rectorul primei universități moderne a României a anunțat că UAIC şi filiala din Iaşi a Academiei Române, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, va prelua biblioteca de la Freiburg, în care diaspora a publicat, a creat, a cercetat, s-a refugiat din punct de vedere ideologic. „Această bibliotecă inestimabilă deține manuscrise, cărți, lucrări de specialitate de la mari personalități ale culturii române, iar fondatorii doresc să ni le ofere nouă, statului român, prin UAIC și Academia Română – Filiala Iași”, a menționat rectorul UAIC.

„Este o zi istorică pentru Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, întrucât astăzi încheiem cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași primul parteneriat cu o instituție de învățământ superior din România. Sunt convins că acest parteneriat este și va fi în folosul românilor de pretutindeni. Vă asigurăm de tot sprijinul și încrederea pe care le acordăm educației pe care românii din afara granițelor o pot primi de la universitatea dumneavoastră”, a declarat Gheorghe-Florin Cârciu, secretar de stat în cadrul Departamentului Români de Pretutindeni.

Biblioteca de la Freiburg deține manuscrise, cărți, lucrări de specialitate de la mari personalități ale culturii române. „Acest parteneriat include și o grijă specială pentru administrarea activității institutului și bibliotecii de la Freiburg, o unitate culturală care s-a întemeiat după cel de-al doilea război mondial de către diaspora românească, opozantă a regimului, care este un for cultural de foarte bună calitate. Această instituție este depozitară a unui tezaur de o importanță deosebită pentru cultura noastră întrucât acolo se află cea mai mare bibliotecă românească din străinătate, care reunește toate publicațiile periodice și lucrările apărute în diverse locuri ale lumii editate de către români. Tot acolo se află un tezaur documentar lăsat de diplomați români de seamă care nu s-au mai întors în țară după restaurarea comunismului, pagini de istorie nevalorificate, cu implicații deosebite care vor dezvălui lucruri de cea mai mare relevanță pentru destinul istoric al României de după război”, a declarat academicianul Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române.

Sabina PANCU

***

„Aproape necunoscută în spaţiul cultural românesc, Biblioteca Română din Freiburg este una dintre instituţiile cele mai vechi ale exilului românesc postbelic, sursă de primă importanţa pentru istoria acestuia prin bogăţia mărturiilor scrise mergând de la articole de presă sau cărţi până la documente de arhivă, unele dintre ele reflectând activitatea sau acţiunile românilor care „au ales libertatea”.

Aceasta reflectă, pe lângă activitatea culturală pe care a desfăşurat-o între anii 1949-1989, dar şi după căderea regimului comunist şi până în prezent, „faţetele exilului românesc”, lupta cu regimul comunist de la Bucureşti dar şi relaţionarea cu autorităţile statului german.

Bazele instituţionale ale Bibliotecii Române din Freiburg au fost puse la 1 mai 1949, de către Virgil Mihăilescu, despre care Dan Ottiger Dumitrescu menţionează, că în ţară a lucrat la Biblioteca Academiei Române sub îndrumarea profesorului Ioan Bianu.

Ulterior aceasta a fost oficial recunoscută ca persoană juridică şi morală de către autorităţile germane competente din Freiburg, la data de 21 iulie 1950 prin legalizarea unui Statut de constituire şi funcţionare în confirmitate cu legile de atunci din R.F.Germania” (http://www.xn--rumnische-bibliothek-dzb.de/).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *