UAIC construiește, la Ștefănești, unul dintre cele mai moderne centre de cercetare ştiinţifică din Estul Europei!

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – prin insistența rectorului prof. univ. dr. Tudorel Toader, va reda orașului Ștefănești, din județul Botoșani, o clădire simbol. UAIC construiește, în cadrul Stațiunii de Cercetare și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești, unul dintre cele mai moderne centre de cercetare ştiinţifică din Estul Europei.

Amplasată într-o zonă naturală de excepție, încadrată de rezervații floristice unice în lume, cu o istorie aparte, captivantă, Stațiunea de la Ștefănești (achiziționată de UAIC în anul 2007), a intrat, din anul 2020, într-un amplu și accelerat proces de reconstrucție.

La Ștefănești au fost înființate deja două heleștee, unul dintre acestea fiind populat cu pește, au fost plantați peste 450 de pomi din diferite specii și soiuri, dar și o suprafață de 2,5 ha de viță de vie, au fost finalizate lucrările de branșare la rețeaua publică de apă și cea de electricitate.

În cea de-a doua etapă de dezvoltare a Stațiunii, care a demarat zilele trecute, va fi reconstruită clădirea principală – fostul conac boieresc Cordescu, urmând ca, în timp, să fie înființat și un spațiu de depozitare de tip pivniță.

„Stațiunea de la Ștefănești va deveni un loc de o strălucire aparte, aidoma proprietăților vestite din Franța, bineînțeles, cu respectarea arhitecturii inițiale. Va fi un loc unde vor putea fi invitați oaspeții noștri din țară și din străinătate, dar vom face, în primul rând, cercetare, studenții având condiții excelente de studiu”, susține prof. univ.dr.Tudorel Toader, rectorul UAIC.

În cadrul Stațiunii de cercetare de la Ștefănești va fi produs un brand unic – „Vinul lui Cuza”, înregistrat de UAIC la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) – atât numele, cât și designul etichetei, cu începere de la 31 ianuarie 2017 pentru o durată de 10 ani. Marca a fost înregistrată pentru clasa de produse vin, mai precis „ Vinuri dulci; vinuri rozé; vinuri neacidulate, vinuri de masă; vinuri cu denumire de origine protejată; vin; vin roșu; vin alb; vin de struguri”.

Trebuie reamintit faptul că Ștefăneștiul se situa, cândva, printre podgoriile importante ale țării, vestit fiind pentru pentru vinul roșu făcut în urmă cu mai bine de un secol și jumătate, adorat printre alții de marele compozitor George Enescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *