Sute de ieșeni şi-au cumpărat vechime în muncă

* peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechime în muncă, în ultimii doi ani, majoritatea lucrând în străinătate * dintre aceştia, 644 sunt ieşeni * românii mai au la dispoziţie un an  pentru a-şi cumpăra vechime în muncă

Ordonanța Guvernului nr. 163/2020 prevede foarte clar, față de celălalt act normativ care a fost în vigoare, că perioada de completare a stagiului minim de cotizare sau a stagiului complet de cotizare este de maxim 6 ani, față de vechiul act normativ care se limita la 5 ani de zile.

Până acum peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechime în muncă, majoritatea dintre ei lucrând în străinătate. Dintre aceştia 644 de persoane sunt ieşeni, conform informaţiilor oferite de Casa Judeţeană de Pensii Iaşi. „Se poate cumpără această vechime retroactiv în intervalul cuprins între data la care au fost îndeplinite condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani. Deci, în acest interval, 18-65 de ani, acolo unde au apărut goluri privind activitatea în muncă, ieşenii pot cumpăra această vechime retroactiv, achitând contribuția de asigurări sociale, încheindu-se un contract de asigurări sociale la CJP Iaşi”, au transmis oficialii instituţiei.

Contribuția de asigurări sociale este de 25 % și se achită la suma care se vrea asigurată, adică salariul pe care cine îl doreşte sau îl încasează în prezent. La salariul minim pe economie se plătește suma de 635 de lei pe lună.

Cumpărarea de vechime în muncă este valabilă doar în cazul pensiilor pentru limita de vârstă. Trebuie precizat faptul că la sume mari, contribuţia se poate plăti în rate, în baza convenţiei care se face cu Casa Teritorială de Pensii unde fiecare doritor își are domiciliu.

Cumpărarea vechimii pentru pensie este o facilitate care a mai existat în ultimii ani, dar de fiecare dată s-a aplicat pe o perioadă limitată.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *