Studenții de la Agronomie au primit aprobarea de a ucide 8 cerbi și 10 căprioare!
* pentru sezonul actual, Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași a primit aprobarea de a recolta, de pe cele 18.450 hectare ale Fondului de vânătoare cu specific didactic gestionat la Frasin (Suceava), un număr de 52 animale sălbatice.
* vor putea fi împușcate 8 exemplare de căprior, 8 de cerb, 20 mistreți, 10 vulpi, 5 iepuri și un viezure!
* și studenții din cadrul Facultății de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, care gestionează fondurile cinegetice de la Râșca și Mitoc, au primit aprobarea pentru a vâna 154 animale din fauna locală.
Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași gestionează, de mai bine de un deceniu, un fond de vânătoare de 18.450 de hectare în orașul Frasin, județul Suceava. „Este unul dintre cele mai bogate fonduri cinegetice din județul Suceava, unul dintre cele mai frumoase din țară”, spun specialiștii.
Cum fondul gestionat de Universitatea ieșeană este unul cu „scop didactic”, acordat conform legii, studenții USV își desfășoară la Frasin activitățile practice din cadrul disciplinelor „Managementul valorificării faunei cinegetice” și „Cinegetica”.
Pe lângă activitățile obișnuite de construire de instalații destinate vânătorii – observatoare, hrănitori, puncte de adăpare, poteci, igienizare, studenții de la specializările Inginerie și management în alimentația publică și agroturism, Zootehnie, Montanologie și Medicină veterinară desfășoară și exerciții practice în poligon sau acțiuni de vânătoare.
Pentru sezonul actual, Fondul de vânătoare cu specific didactic gestionat la Frasin de USV Iași a primit aprobarea de a recolta un număr de 52 animale sălbatice.
Astfel, vor putea fi împușcate 8 exemplare de căprior, 8 de cerb, 20 mistreți, 10 vulpi, 5 iepuri și 1 viezure!
Și studenții din cadrul Facultății de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, care gestionează fondurile cinegetice de la Râșca și Mitoc (peste 20.000 ha), au primit aprobarea pentru a vâna 154 animale din fauna locală.
Astfel, studenții de la Silvicultură vor putea să-și exerseze abilitățile în căutarea recoltării unui număr de 21 căpriori, 12 cerbi, 31 mistreți, 40 iepuri, 32 vulpi, 6 viezuri, 10 potârnichi și 2 jderi de copac!
Vânătoarea în România este reglementată de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, instituție care emite în fiecare an un ordin cu privire la numărul de animale sau păsări sălbatice care pot fi vânate în fiecare fond cinegetic din țară.
Numărul animalelor și păsărilor ce pot fi vânate este stabilit în funcţie de tendinţele evoluţiei populaţiei faunei cinegetice şi de populaţia optimă.
Conform unui ordin emis anul acesta, în județul Suceava, în perioada de vânătoare 2022-2023, se pot vâna, printre alte exemplare, 300 cerbi și 558 căpriori.
Sabina PANCU