Strategii inedite puse la cale de câțiva parlamentari ieșeni!

Sumele alocate parlamentarilor au atins cote cel puțin indecente. De la 1 martie, aceștia beneficiază de o sumă forfetară pentru cheltuielile lunare cu cabinetele parlamentare cu 7.500 lei în plus, lunar! În total, lună de lună, doar ca sumă forfetară, aceștia primesc 35.500 de lei! Și ca totul să fie „bine și frumos”, parlamentarii vor putea justifica 50% din totalul sumei forfetare cheltuite doar în baza unor declaraţii pe proprie răspundere.

Bineînțeles, pe lângă sumele acestea, parlamentarii primesc și o indemnizație lunară care, pornește de la 18.720 și crește în raport cu funcțiile ocupate în Parlament.

Ce fac, însă, parlamentarii ieșeni din Camera Deputaților pentru acești bani?

Deputații ieșeni Albișteanu și Ivănuță, duetul politic al momentului!

Deputații AUR Mihai Albișteanu și Cristian Daniel Ivănuță, aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași, au pus la cale o strategie politică inedită. Aceștia își desfășoară activitatea parlamentară „la comun”, dar nu pentru a economisi din cheltuielile pe care românii le au cu ei, ci pentru a-și ușura munca și a puncta la capitolul activitate parlamentară!

Cei doi își scriu împreună textele  întrebărilor și interpelărilor adresate Guvernului, indiferent de subiectul acestora.

Așa se face că, în ultimii doi ani, „societatea” Albișteanu și Ivănuță a depus nu mai puțin de 30 de întrebări către Executiv, dintre care 11 doar în acest an, subiectele fiind dintre cele mai diverse și nu doar din zona de „domiciliu” politic. Prin urmare, cei doi au solicitat informații guvernamentale despre Demolarea unei clădiri – simbol, a Hanului „Trei Sarmale” din Iași, Restaurarea podului de la Zlodica – Ceplenița, Reabilitarea urgentă a Casei Callimachi-Ghica, Salvarea Casei Moruzi, cunoscută și drept ”Casa călăului”, Salvarea sitului arheologic ”Cetatea de la Cotnari”, Necesitatea introducerii vagoanelor de dormit pe ruta feroviară Iași-București Nord, Criza de medicamente de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași…

Pe lângă acestea, Albișteanu și Ivănuță au solicitat informații cu privire la… Pericolul dispariției navei-simbol Evangelia, Utilizarea sintagmei de „persoane non-binare” în actele oficiale emise de instituții publice, Consolidarea relațiilor dintre România și Republica Azerbaidjan, Deficitul de doze de vaccin antirabic și antitetanic, Criza acută de locuri în spitalele din zona Moldovei, Necesitatea realizării urgente a lucrărilor ce vizează reconstrucția și reparațiile Viaductului Cârcea (Dolj), Situația monumentelor românești din regiunea Transilvaniei…

Și ar mai trebui amintit aici faptul că, din cele 30 de întrebări adresate membrilor Executivului, și Ivănuță, și Albișteanu au câte o întrebare… pe cont propriu.

Un deputat ieșean „îndoapă” Guvernul cu solicitări legate de… Delta Dunării!

„Societatea” politică Albișteanu – Ivănuță nu este, însă, una singular la nivel parlamentar. Celor doi le fac concurență alți doi deputați – unul ales în Circumscripția electoral nr. 24 Iași – Alexandru Kocsis-Cristea, altul – Bogdan Alexandru Bola, ales deputat în circumscripția electorala nr.14 Constanța, ambii foști membri PNL, neafiliați astăzi.

În ceea ce-l privește pe Alexandru Kocsis-Cristea, acesta a fost interesat de varii amănunte legislative, solicitând clarificări de la Guvern în 56 de ocazii, 41 dintre acestea în tandem cu Bogdan Alexandru Bola, care, însă, are pe lângă colaborarea cu Kocsis, alte 89 întrebări și interpelări adresate Guvernului pe cont propriu.

Cei doi au fost interesați, în ultimii doi ani, de zeci de subiecte din țară, cele mai multe legate de… Delta Dunării. Printre altele, au mai solicitat clarificări referitoare la Renaturările efectuate în zona Murighiol, Sistemul Complex de Observare, Supraveghere și Control a traficului la Marea Neagră (SCOMAR), Sancțiunile aplicate pentru protecția sturionilor, Valorificarea energiei Mării Negre, Procedura pentru popularea unui râu de către o asociație care nu este concesionar al apelor respective, Activitatea bursei de pește din Tulcea, Situația gravă a plajei Corbu, județul Constanța…

Cu cele 56 de întrebări și interpelări, Kocsis se află pe poziția a patra în topul parlamentarilor ieșeni, dominat de Vasile Toma (PSD) – 194, Alexandru-Iulian Muraru (PNL) – 94, Filip Havârneanu (USR) – 72.

Au mai punctat, la acest capitol,  Marius-Eugen Ostaficiuc (PSD) – 36, Monica-Elena Berescu (USR) – 32, Cristian Daniel Ivănuță (AUR) – 30, Mihai Albișteanu (AUR) – 30, Silviu Macovei (PSD) – 29,  Vasile Cîtea (PSD) – 24, Sorin Năcuță (PNL) – 17, și, surprinzător, Cosette-Paula Chichirău (USR) – 1!

În Parlamentul României sunt 455 de parlamentari, dintre care 330 sunt membri ai Camerei Deputaților.

Maria TIMOFTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *