Se anunță o iarnă de coșmar! Prețul gigacaloriei urcă la 900 de lei!
* prețul de producere a gigacaloriei la Iași va ajunge la 900 de lei, însă populația nu va plăti decât 360 lei/Gcal, diferența fiind acoperită prin subvenția acordată de municipalitate
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a avizat Primăria Municipiului Iași asupra necesității majorării tarifului la gigacaloria livrată populației și celorlalte categorii de consumatori. Majorarea – care urmează să fie aprobată în ședința de miercuri a Consiliului Local – este motivată de creșterea costurilor la toți indicatorii, de la salarii la materii prime și toate celelalte resurse care intră în formarea prețului gigacaloriei.
Astăzi, prețul gigacaloriei este de aproximativ 246 de lei, inclusiv TVA, iar prețul de facturare la populație va crește, după ajustare, la 360 de lei, inclusiv TVA. „Dacă subvenția plătită acum de Primărie pentru consumatorii racordați la sistemul centralziat de termoficare este de 189 de lei, inclusiv TVA, după ajustare, valoarea acesteia va crește la 522 de lei cu tot cu TVA. Cu alte cuvinte, prețul Gcal va crește pentru populație cu circa 100 de lei, asta în condițiile în care am promis că această majorare se va face gradual, astfel încât ea să nu reprezinte un șoc pentru consumatori și să nu dezechilibreze sistemul, lucru care ar putea conduce în final la un val de debranșări”, a transmis primarul Iașului, Mihai Chirica.
Acesta susține că prețul de producere a gigacaloriei la Iași se va situa între 850 și 900 de lei, însă populația nu va plăti decât 360 lei/Gcal, diferența fiind acoperită prin subvenția acordată de municipalitate.
Deși suma pare una foarte mare, prețul producerii gigacaloriei la Iași este unul redus, în comparație cu București, de exemplu, unde ajunge la 1.200 – 1.500 de lei. „Există și orașe cum ar fi, de exemplu, Oradea, care au un preț de producere al gigacaloriei mai mic ca al Iașului, însă aici vorbim de avantajul pe care această localitate îl are ca urmare a energiei termale”, afirmă Chirica.
Edilul-șef susține că un prim efect al acestor măriri de prețuri ar putea avea loc cel mai devreme după data de 15 noiembrie sau 1 decembrie, adică odată cu debutul sezonului rece. „În timpul iernii, pentru un apartament pentru care se consumă, în medie, circa 2,5 gigacalorii pe lună, suma care va trebui să fie plătită pentru încălzire ar putea ajunge undeva la 200 – 300 de lei”, a declarat Chirica.
Acesta precizează că simplul fapt că Primăria operează serviciul de termoficare al orașului reprezintă un avantaj enorm, prin prisma faptului că, la nivel general, „compensarea se face tot din buzunarul public, lucru care ne obligă, însă, să recuperăm din pierderile înregistrate în sistem.
Pierderile sistemului de termoficare ieșean au fost, anul trecut, de peste 120 de milioane de lei.