Se anunță dezastrul: costurile Spitalului Regional de Urgență Iaşi au crescut cu 180 milioane de euro!

* spitalul din Iaşi va avea un cost final de 3,276 miliarde lei, cu aproape o treime în plus față de anul 2019 * pe lângă dotări suplimentare cu aparatură și sisteme moderne în SRU, proiectanții și-au dat între timp seama că proiectele inițiale aveau uși prea mici astfel că lățimea acestora va fi mărită de la 105 la 120 cm!

Indicatorii tehnico-economici a spitalului din Iaşi au fost aprobați de Guvern în anul 2019, valoarea investiției fiind estimat la 2,382 miliarde lei. Contractul de proiectare a fost încheiat abia în decembrie 2021, iar autorizația de construire a fost eliberate în luna februarie, adică după încă un an, iar o nouă etapă a avut loc în lunile august-septembrie, când Ministerul Sănătății a aprobat revizuirea documentației tehnico-economice, iar la capătul procedurilor a devenit evident că banii prevăzuți în urmă cu patru ani nu vor fi suficienți.

Potrivit Guvernului, sunt două cauze care au condus la creșterea costurilor. Prima ar fi majorarea, în perioada 2019 – 2023, a prețului materiilor prime, materialelor de construcții, echipamentelor, dotărilor, utilajelor, energiei, combustibilului, etc., în contextul crizei mondiale în domeniu, efectelor colaterale ale crizei provocate de pandemia COVID-19 și al conflictului aflat în imediata apropriere a granițelor României. A doua cauză o constituie apariția unor diferențe între soluția tehnică aprobată la faza SF (studiul de fezabilitate – n.red.) și soluția tehnică definitivată la faza PT+DDE (proiectul tehnic și detaliile de execuție – n.red.), care au rezultat în urma optimizării și actualizării soluției tehnice în conformitate cu prevederile legislative în domeniu intrate în vigoare ulterior elaborării studiului de fezabilitate aprobat.

Acum Ministerul Sănătății a elaborat un alt proiect de hotărâre prin care Guvernul urmează să aprobe modificarea indicatorilor tehnico-economici pentru SRU. Astfel, spitalul din Iaşi va avea un cost final de 3,276 miliarde, în creștere cu 893.000.000 lei (peste 180 milioane de euro)!

Partea covârșitoare a majorării (29,78%) este reprezentată de actualizarea prețurilor în funcție de scumpirea materialelor de construcție, a energiei și a echipamentelor. În schimb, lucrările suplimentare cerute de către Ministerul Sănătății prin Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) reprezintă o creștere relativ redusă a noilor costuri estimate: 7,71% la Iași.

Pe lângă dotări suplimentare cu aparatură și sisteme moderne în SRU, proiectanții și-au dat între timp seama că proiectele inițiale aveau uși prea mici astfel că lățimea acestora va fi mărită de la 105 la 120 cm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *