„Şcoala deţinuţilor” din Penitenciarul Iași are 91 de elevi!
* anul trecut, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 41, din incinta Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi – „Şcoala deţinuţilor” – erau școlarizate 91 persoane private de libertate, aflate în sistemul penitenciar, nivel primar şi gimnazial
Înfiinţată încă din anii ’80, Şcoala Gimnazială nr. 41 încearcă şi reuşeşte, în multe cazuri, să le ofere celor câteva persoane private de libertate, care au optat pentru continuarea studiilor după gratii, un motiv nu doar de a obţine o diplomă de absolvire, ci şi de a înțelege altfel lumea.
Anul trecut, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 41, din incinta Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi – „Şcoala deţinuţilor” – erau școlarizate 91 persoane private de libertate, aflate în sistemul penitenciar, nivel primar şi gimnazial.
Elevii care frecventează Școala 41 au între 18 și 40 de ani, sunt persoane care încearcă să repare greşelile pe care le-au făcut în urmă cu ani de zile, astăzi, lipsite de libertate. Persoane care învaţă să scrie şi să citească (multe dintre ele) abia acum!
La Iași, sistemul de învățământ special și special integrat asigură o șansă pentru 3.078 de elevi cu diferite deficiențe, cu cerințe educaționale speciale, cu grad de handicap sau private de libertate.
În anul școlar trecut, sistemul de învățământ special asigura școlarizarea unui număr de 1.449 preșcolari și elevi cu deficiență moderată și severă/asociată – mintală, locomotorie și neuromotorie, senzorial-auditivă și vizuală – în 6 unități de învățământ special.
Totodată, 139 elevi cu grad de handicap grav se aflau la domiciliu, nedeplasabili în 4 unități școlare de masă sau școli special.
Autoritățile au realizat integrarea şcolară a unui număr de 949 elevi cu cerinţe educaţionale speciale. Pentru asta, s-au acordat servicii de sprijin educaţional pentru un număr de peste 450 preşcolari/elevi cu cerințe educaționale speciale integraţi individual/ în grupuri mici în cele 33 de unităţi şcolare care beneficiază de profesori de sprijin/itineranți la nivel preşcolar, primar şi gimnazial.
Sabina PANCU