S-a stins din viață legendarul portar Nelu Bucu

Marți, 23 august, s-a stins din viaţă unul dintre portarii de legendă ai Politehncii Iaşi, Nelu Bucu. Fost component al celebrei triade de goal-keeperi ai echipei de aur, alături de regretatul Dorin Naste şi de Paul Costaş, Nelu Bucu s-a dovedit şi un însemnat activist civic.

Născut pe 26 ianuarie 1956 la Săveni, judeţul Botoşani, Bucu a început fotbalul la echipa locală, Tractorul, apoi, îndrumat de tatăl său a venit la Iaşi pentru studii şi nu a durat mult până să ajungă în vestiarul echipei din Copou.

A tratat cu aceeaşi seriozitate atât cariera sportivă, cât şi studiile universitare. Prin prestaţiile lui, atunci când s-a ivit ocazia (concurenţă acerbă cu cei doi menţionaţi mai sus, Nelu a atras atenţia selecţionerilor şi a ajuns la loturile naţionale.

A debutat sub tricolor în Turcia, în 1978, apoi a apărat poarta României la Universiada din 1979, găzduită de Mexic. În 1985 a fost transferat la Dinamo Bucureşti, iar în 1988 a revenit la Poli, însă doar pentru un singur sezon. După Revoluţie, s-a implicat în afaceri şi în activităţi civice. A fost primul care a adus o multinaţională la Iaşi, Optinova. S-a implicat, discret, şi în politică. Apoi, valorificându-şi din plin cunoştinţele acumulate în anii de studenţie, Nelu a restructurat  Direcţia pentru Sport şi Tineret a Judeţului Iaşi, transformând-o într-o entitate performantă.

Expertiza lui, calmul, luciditatea şi răbdarea de care a dat dovadă i-a făcut pe dirguitorii clubului de fotbal din Dealul Copoului să-l coopteze în stafful administrativ.

Din păcate, prea târziu. Afectat de prematurul deces al soţiei, Nelu s-a autoizolat, a refuzat sistematic, dar cu eleganţă, ieşirile în public. Cu excepţia premonitoriei prezenţe de la meciul de sâmbătă, 13 august, debutul Politehnicii pe teren propriu în sezonul 2022/2023 contra Viitorului Târgu Jiu. Ultimul meci. Drum lin către stele, elegant străjer al buturilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *