Proiectele pentru dezvoltarea rurală a Moldovei cad pe capete!
* doar 31 dintre cele 372 proiecte depuse la Centrul Regional Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 1 Nord – Est, în cadrul submăsurii „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale”, au primit finanțare
În anul 2021, din cei 73 tineri ieșeni care au depus proiecte în cadrul submăsurii 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, doar 28 au primit finanțare. Valoarea totală a sumelor încasate a fost de 1,47 milioane euro (fiind solicitată suma de 3,79 milioane euro).
Ceva mai ghinioniști au fost tinerii din județul Botoșani, care au depus 88 de proiecte în cadrul submăsurii 6.1, doar 10 dintre aceștia obținând finanțare (530 mii euro).
Cele mai puține proiecte aprobate provin din județele Bacău și Neamț, câte unul, din 5, respectiv 16 solicitări.
În total, în Regiunea de Nord-Est au fost depuse spre finanțare 233 proiecte, în cadrul submăsurii privind sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri. Doar 58 dintre acestea au primit finanțare, valoarea nerambursabilă obținută de aceștia fiind de 3,14 milioane euro.
Scopul submăsurii 6.1 este instalarea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi/ manageri ai unei exploataţii agricole. Se are în vedere încurajarea tinerelor familii să rămână în mediul rural și să ajute la dezvoltarea competitivității acestuia, la formarea de parteneriate profesionale.
Situația este mult mai dramatică la categoria „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” (submăsura 6.2). Aici, unde doar 31 dintre cele 372 proiecte depuse la Centrul Regional Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 1 Nord – Est, Iași au primit finanțare. Cele mai multe dintre proiectele „câștigătoare” au fost depuse de solicitanți din județul Suceava – 13 (din 86 solicitări). Aceștia sunt urmați de cei din Botoșani – 11 (din 75 solicitări), Iași – 3 (din 64 solicitări), Bacău – 2 (43 solicitări), Neamț și Vaslui – căte 1 (din 61, respectiv 43 solicitări.
Submăsura 6.2 urmărește cearea de noi activități neagricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural. Apoi, se dorește diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural. Nu în ultimul rând, se are în vedere încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale.