Primul dispozitiv de supraveghere electronică, montat unui agresor din Podu Iloaiei

* utilizarea acestor sisteme de supraveghere nu echivalează cu protecţia integrităţii fizice a persoanelor protejate, dar permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea şi contracararea unui eventual contact fizic între victima violenţei domestice şi agresor

Un tânăr din Podu Iloaiei este printre primii bărbaţi din ţară în cazul căreia se folosesc brăţările electrice de supraveghere. Bărbatul are 27 de ani şi este acuzat de soţie că este extrem de agresiv și o lovește de multe ori. Pe numele acestuia a fost emis un ordin de protecţie şi i-a fost montată şi o brăţară de supraveghere.

Poliția Orașului Podu Iloaiei a fost sesizată luni de o femeie, cu privire la faptul că a fost agresată de soț în timp ce se aflau la domiciliu. Polițiștii au efectuat verificări, bărbatul bănuit de comiterea agresiunii fiind depistat și condus la sediul Poliției Orașului Podu Iloaiei. În cauză, a fost emis ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică. Cercetările sunt continuate de către sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, a spus Anca Vijiac, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliţie.

De la 1 octombrie Iaşul este unul dintre cele trei judeţe din ţară, alături de Bucureşti, unde a fost implementat Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică. Cu ajutorul unui sistem de supraveghere de tip brăţară sunt monitorizate persoanele pe numele cărora au fost emise ordine de protecţie provizorie, ordin de protecţie şi ordin european de protecţie.

Utilizarea acestor sisteme de supraveghere nu echivalează cu protecţia integrităţii fizice a persoanelor protejate, dar permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea şi contracararea unui eventual contact fizic între victima violenţei domestice şi agresor.

Monitorizarea se face automat, identitatea persoanei supravegheate şi a celei protejate, care poartă dispozitiv electronic, este cunoscută doar de supraveghetor.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *