Preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a intrat în comunitatea academică a UAIC Iași

* Koen Lenaaerts a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași * și Consiliul Local i-a acordat, vineri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi

Decizia de acordare a acestei distincţii, de Doctor Honoris Causa preşedintelui Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), Koen Lenaaerts, şi prof.univ.dr la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia, a fost luată în data de 23 ianuarie de către membrii Senatului primei universităţi moderne a României, titlul fiind înmânat în cadrul unui eveniment care a avut loc în Aula Mihai Eminescu a UAIC.  „Omagiem astăzi o personalitate marcantă a Europei, a lumii juridice. Suntem mândri că începând din acest moment domnia sa va face parte din comunitatea noastră academică, a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Domnul profesor Lenaerts, preşedintele CJUE este una dintre cele mai strălucite şi mai vizionare personalităţi şi minţi ale Dreptului, nu doar din Belgia, de unde îşi are originea, din Uniunea Europeană, şi în general din lumea juridică. Cei care suntem în lumea juridică, cu precădere, îi vedem prin decizii, fineţea rafinamentului, claritatea desluşirilor, argumentele convingătoare. Cred că Facultatea de Drept a câştigat astăzi un membru al comunităţii, al Universităţii, care se alătură cu onoare şi cu mare cinste marilor personalităţi cărora le-a fost conferită această distincţie”, a spus prof. univ. dr Tudorel Toader, rectorul UAIC.

După ce i-a fost conferit titlul şi i-a fost înmânată diploma de Doctor Honoris Causa, prof. univ.dr. Koen Lenarts a ţinut să mulţumească reprezentanţilor Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi pentru distincţia acordată. „Accept aceste titluri cu multă recunoştinţă, dar şi multă umilinţă. Suntem toţi europeni, iar asta înseamnă că împărtăşim aceleaşi valori europene care nu sunt cuvinte goale, sunt adevărate punţi care ne leagă pe toţi  cetăţenii Uniunii Europene. Tinerii de astăzi vor fi avocaţii, judecătorii, politicienii de mâine. Vor avea responsabilitatea de a păstra şi perpetua aceste valori”, a spus Koen Lenaerts.

După ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa, Lenaerts a mai primit, de data aceasta, din partea Primăriei Iaşi, şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi. Distincţia a fost acordată de primarul Mihai Chirica. „Este o adevărată onoare să fiu astăzi aici şi să particip la această frumoasă ceremonie. Titlul pe care îl acordaţi astăzi creşte prestigiul comunităţii academice ieşene dar şi al oraşului nostru în acelaşi timp. Municipiul Iaşi a acordat un cec în alb către toată comunitatea academică ieşeană prin decizia de a acorda titlul de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi tuturor personalităţilor care primesc titlul de Doctor Honoris Causa la oricare dintre universităţile ieşene”, a spus Mihai Chirica.

Născut în data de 20 decembrie 1954, la Mortsel, Belgia, prof. univ.dr. Koen Lenaerts este licenţiat şi doctor în Drept la Universitatea Catolică din Leuven. El este şi absolvent al masteratelor Drept, respectiv Administraţie Publică de la Universitatea Harvard.

Între anii 1979 și 1983 a fost asistent, iar din 1983 este profesor de Drept european la Universitatea Catolică din Louvain. De asemenea, între anii 1984-1985 a fost referent juridic la Curtea de Justiţie, profesor la Colegiul Europei din Bruges (1984-1989), avocat în Baroul din Bruxelles (1986-1989), profesor invitat la Harvard Law School (1989), din 25 septembrie 1989–6 octombrie 2003 este  judecător la Tribunalul de Prima Instanţă, din 7 octombrie 2003 este judecător la Curtea de Justiţie, în perioada 9 octombrie 2012–7 octombrie 2015 a fost  vicepreşedinte al CJUE, iar din 8 octombrie este preşedinte al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. De asemenea, este membru al Colegiului Ştiinţific al Revistei Române de Drept European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *