Preoții spun că NU este greșit să ne sărbătorim onomastica pe 15 august!
E o obișnuință în popor ca de Adormirea Maicii Domnului, de Sfânta Maria, sărbătorită la 15 august, să nu se facă urări, deoarece „nu e zi de onomastică”. Așa e obiceiul, îndeosebi în zona Moldovei, ca Mările să fie sărbătorite pe 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică, când e nașterea Maicii Domnului, din punct de vedere al cultului creștin. Sfânta Fecioară Maria este printre puținii sfinți din calendar pe care îi găsim atât cu data nașterii, cât și cu cea a trecerii în neființă. De aici și dilema. Totuși… Preoții spun că nu este greșit să o facem sau să sărbătorim.
„În această zi de prăznuite a Adormirii Maicii Domnului spunem La mulți ani! fără a dori să îi supărăm prin aceasta pe cei mai sensibili. Însă, această zi ne arată cât de aproape suntem de veșnicie și că suntem cu toții în brațele lui Iisus Hristos. E e o sărbătoare a bucuriei, nu a tristeții. Putem sărbători și pe 15 august și pe 8 septembrie și în toate celalalte zile! În vară avem sărbători ale Maicii Domnului”, explică Preotul Lucian Apopei de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Cea mai mare și cea mai frumoasă dintre sărbătorile Maicii Domnului, în număr de 10 înscrise în calendarul Bisericii Ortodoxe Române
Acesta precizează că Sărbătorea Adormirii Maicii Domnului este socotită a fi cea mai mare și cea mai frumoasă dintre sărbătorile Maicii Domnului, în număr de 10 înscrise în calendarul Bisericii Ortodoxe Române. „O cinstim ca pe cea care cuprinde toate virtuțile omenești, cea care unește Cerul cu Pământul. Atunci când vorbim de tradițiile unei sărbători trebuie să ținem cont de rânduială liturgică. Pe 14 avem prohodul Maicii Domnului, ceea ce ne aduce aminte că e un Paște de Vară pentru noi”.
Adormirea Maicii Domnului (15 august) este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria
Sfânta Fecioară Maria este prăznuită, în mod special, de mai multe ori în cursul anului bisericesc, prin praznice care cinstesc nu numai adormirea sau trecerea ei la cele veşnice, ci şi naşterea, dar şi unele minuni săvârşite prin puterea ei, după plecarea din viaţa aceasta.
Adormirea Maicii Domnului (15 august) este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, deşi mărturii despre existenţa ei nu avem decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu, cultul ei cunoscând de atunci o foarte mare dezvoltare.
Povestea spune că Sfânta Maria, simţindu-şi apropierea sfârşitului vieţii pământeşti, s-a aşezat în casa ei din Grădina Ghetsimani, pe un pat, aşteptând mutarea către Împărăţia Fiului ei, Mântuitorul Iisus Hristos. Sfinţii Apostoli, care erau împrăştiaţi în toate părţile lumii cunoscute în vremea aceea pentru a propovădui Evanghelia Mântuitorului Hristos, au fost aduşi în chip minunat pe nori, la Ierusalim, pentru a fi alături de Maica Domnului şi a-i aşeza trupul în mormânt.
Dintre Sfinţii Apostoli lipsea însă Toma, care a ajuns la Ierusalim după trei zile, adică tocmai după înmormântarea Sfintei. Acesta s-a rugat stăruitor să-i fie deschis şi lui mormântul, pentru a o vedea încă o dată pe Maica lui Hristos. Fiindu-le milă de el, Sfinţii Apostoli au deschis mormântul Maicii Sfinte, însă au văzut că, prin minune, mormântul era gol. Au cunoscut astfel că Maica Domnului se înălţase la ceruri.
Tradiții și Obiceiuri de Sfânta Maria
În această zi, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.
Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.
Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.
Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.
În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.
Printre superstiţiile legate de Sfânta Maria Mare se resăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce
Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.
De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate care doresc să îşi găsească ursitul trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.
De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.
În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.
În data de 15 august îşi schimbă bărbaţii pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de către ceilalţi săteni. Tot acestora le este interzis să doarmă pe prispa casei în această zi.
Bătrânii cred şi în zilele noastre că dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă şi călduroasă.