Peste 8.000 de cadre didactice din Iași vor declanșa greva generală

Sindicaliștii din învăţământul preuniversitar ieșean anunță că vor intra în grevă generală pe 22 mai, dacă între timp nu vor fi rezolvate problemele salariale. „Sunt 7.137 de colegi, dintr-un total de 8.300 la care ne raportăm, care au optat pentru greva generală. Dintre cei 8.300 cadre, 190 sunt împotrivă, iar 970 nu şi-au exprimat punctul de vedere. Întrucât raportarea se face la numărul total al membrilor de sindicat ai USLIP Iaşi, constatăm că 86% dintre aceştia vor să intrăm în grevă generală. Numărul mare de opţiuni pro grevă demonstrează nemulţumirea profundă prezentă în rândul angajaţilor din învăţământul preuniversitar al judeţului Iaşi”, spune Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.

Aşa cum am informat şi până acum, cadrele din învăţământul preuniversitar sunt nemulţumite de salariile pe care le primesc. „În învăţământul românesc au fost majorări nesemnificative, de câteva zeci de lei, în ultimii ani. Este binecunoscut faptul că în învăţământul românesc salariile sunt extrem de mici. Salariul unui profesor debutant este de aproximativ 2.500 de lei, al unui profesor cu grad didactic II este de 3000 de lei, iar un profesor care are un grad didactic I cu 25 de ani vechime în învăţământ poate lua cel mult 4500 de lei”, a spus liderul USLIP Iaşi.

Situaţia este şi mai dificilă atunci când vine vorba de celelalte categorii din învăţământul preuniversitar. „Personalul nedidactic are salariul sub 2.400 de lei, iar personalul auxiliar are aproximativ 3.000 de lei, dar veniturile lor nu au mai fost majorate de aproximativ 5 ani”, a spus Laviniu Lăcustă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *